Kanali i qafës së mitrës

Mitrës është qafës të tranzicionit drejtpërdrejt në trupin e uterusit. Shpesh ka një konik ose formë cilindrike, qendër kjo është një hapje përmes të cilit mitra është një mesazh nga vagina. Normalisht Gjatësia qafës së mitrës nga 3-4 cm.
Në shtëpi më shpesh, termi "qafën e mitrës", duke nënkuptuar atë dhe kanal. Megjithatë, anatomike, qafës së mitrës kanali - është vetëm një pjesë e qafës së mitrës, të njëjtën vrimë që lidh zgavrën e mitrës me vaginë. Ai hap një gjojë jashtëm direkt në vaginë dhe të brendshme - në mitër.

Çfarë do kanali i qafës së mitrës?
Duke shqyrtuar strukturën e jashtme të kanalit të qafës së mitrës duhet të thuhet në lidhje me funksionet e tij. Së pari dhe më kryesorja është për të mbrojtur në mitër nga infeksionet e ndryshme dhe patogjene.
Siç dihet, vagina është një numër i madh i mikroorganizmave në disa raste dhe patogjenëve. Megjithatë mitrës ndërsa gjithmonë sterile. Kjo është e siguruar me anë të qelizave të vendosura direkt në kanalin e qafës së mitrës. Ata prodhojë mukozë, pronat e të cilëve ndryshojnë në varësi të fazën e ciklit.

Kështu, në fillim dhe në fund të ndarë mukusit mjaft të trashë që është acid. Shumica e mikroorganizmave janë vrarë në rrethana të tilla. Përveç kësaj, një mjedis i tillë pengon depërtimin e spermës në mitër që nën ndikimin e saj po humbasin lëvizshmërinë e tyre. Në mes të ciklit menstrual, nivelet e estrogjenit në rritje të gjakut, e cila çon në faktin se ndryshimet e mukusit në ambient alkaline, ajo bëhet më likuid. Në këtë kohë qelizat seksuale mashkullore të merrni një shans për të marrë në zgavrën e mitrës dhe fekondimit të vezës.

Me fillimin e shtatzënisë, nën ndikimin e progesterone mukusit bëhet i trashë dhe formon një tape që mbron fetusin nga marrja e infeksionit nga jashtë. Kështu, zgjedhja e kanalit të qafës së mitrës - kjo është asgjë si mukusit.
Cilat janë patologji cervikale?
Normalisht, qafën e mitrës është e mbyllur. Përhapja e tij ndodh vetëm para fillimit të procesit gjenerues. Megjithatë, jo të gjitha gratë dëgjuar nga një gjinekolog për inspektim rutinë një frazë që kanali i qafës së mitrës është e mbyllur, e di se është normë.

Në praktikë, nuk është gjithmonë rasti dhe ka devijime. Këto përfshijnë anomali kongjenitale:

  • 2 zhvillimi i kanalit të qafës së mitrës;

  • bashkim i kanalit të qafës së mitrës.


  • Abuzimi Fundit ndodh shumë më shpesh. Në këtë rast, komunikimi i duhur në mes të vaginës dhe zgavrën e mitrës është prishur. Ai tha se kanali i qafës së mitrës të mbyllur, edhe një herë duke theksuar se kjo patologji. Në shumicën e rasteve sëmundja është asimptomatike dhe e bën vetë ndihet. Megjithatë, me fillimin e pubertetit, një vajzë me fillim një shkelje të tillë të ankohen për mungesë të gjatë të menstruacioneve. Si rezultat i kësaj, gjaku fillon të grumbulluar brenda mitrës pa shkuar jashtë, e cila mund të çojë në pasoja tragjike. E vetmja zgjidhje për situatën e problemit është operacioni.

    Është e nevojshme të thuhet se kur kanali i qafës së mitrës zgjerohet, sepse jo të gjithë e di se çfarë mund të thotë. Ky fenomen zakonisht ndodh në gratë shtatzëna vetëm para lindjes. Rreth një javë, qafën e mitrës fillon të hapur pak, për shkak të cilat kanali shtrihet. Nëse kjo dukuri është vënë re më parë, gruaja e shtruar në spital për shkak të abortit kërcënuar.
    Në rast se një situatë e ngjashme ndodh në gratë caktuar për trajtim, ku hormonet e zbatueshme që përmirësojnë tonin e myometrium mitrës, dhe mbylljen e kanalit të qafës së mitrës.