Trashësia e endometrium në ditë të ciklit

Endometrium - është shtresa e brendshme e mitrës, e cila është një membranë mucous pasur në enët e gjakut. Funksioni i saj kryesor është të krijojë kushte të favorshme për implantimin e një vezë pllenohet në mitër, përveç kësaj, ajo luan një rol të madh të njohur për të gjitha gratë e gjakderdhjes menstruale.

Ajo që përcakton trashësinë e endometrium?


Endometrium përbëhet nga dy shtresa - basal dhe funksional, i cili në përgjigje të hormoneve nënshtrohen ndryshimeve ciklike mujore. Gjatë menstruacioneve ka një detashment gradual i shtresës funksionale, e cila bren veglat e tij thekshëm - kjo shpjegon manifestimin e gjakderdhjes mujore në femra. Nga fundi i menstruacioneve trashësi endometrial bëhet shumë e hollë, pastaj, në sajë të aftësisë së rigjeneruese shtresa basal, numri i qelizave epiteliale dhe enët e gjakut të shtresës së sipërme fillon të rritet përsëri. Trashësia e endometrium është madhësia më e madhe në periudhën para menstruacioneve, dmth menjëherë pas ovulacionit. Kjo sugjeron se membrana e mitrës është plotësisht e gatshme për të krijoj dhe mund të bashkangjitni një vezë pllenohet në mitër. Në këtë rast, nëse fekondimi nuk ndodh, atëherë në periudhën e ardhshme menstrual fillon shtresë përsëri funksional lëkurë off.

Çfarë duhet të jetë trashësia e endometrium në ditët e ciklit?


1. Fillimi i ciklit menstrual - faza e gjakderdhjes
Me fazën e fillimit Deskuamimi gjakderdhje fillon që zgjat disa ditë. Gjatë kësaj periudhe trashësi normale endometrium duke filluar 05-09 cm. Me 3-4 ditë të menstruacioneve të zëvendësuar këtë fazë fjalë në fazën e rikuperimin, në të cilën trashësi endometrial mund të jetë 03-05 cm.
2. mesme të ciklit menstrual - faza e përhapjes
Gjatë fazën e hershme të përhapjes, të vendosur 5-7 ciklin ditë hënor, endometrium ka një trashësi prej 06-09 cm. Pastaj, në 8-10 ditë cikli fillon faza e mesme, e karakterizuar nga trashësi endometrial 08-10 cm. Përhapja vonë fazë ndodh në 11-14 ditë dhe endometrial në këtë fazë ka një trashësi prej 09-13 cm.

3. fundin e ciklit menstrual - sekrecion faza
Në fazat e hershme të kësaj faze, e cila është përgjegjëse për ciklin 15-18 ditë hënor, trashësia e endometrium vazhdon të rritet gradualisht dhe është 10-16 cm. Më tej, mesatarisht 19-23 dita e fazës në të cilën shumica e shënuar trashësi endometrial - 10-21 cm. Tashmë në fazën fund të fazës sekrecion, rreth 24-27 ditë, fillon endometrium për të ulur në madhësi dhe trashësi është 10-18 cm.

Trashësia e endometrium në gratë me menopauzë


Gjatë menopauzës, ndryshimet e një gruaje në moshë të ndodhë, në të cilën nuk është venitje funksion riprodhues dhe mangësi hormon seksi. Si rezultat, brenda zgavrën e mitrës mund të zhvillojë proceset hyperplastic patologjike. Trashësi normale endometrial në menopauzë nuk duhet të kalojë 05 cm. Madhësia kritike e 08 cm është konsideruar, në të cilën gruaja duhet t'i nënshtrohen curettage diagnostike.

Paqëndrueshmëri faza endometrial trashësia e ciklit


Në mesin e shkeljeve të vërejtura nga struktura e hyperplasia endometrium dhe hypoplasia.
Në shënuar Hyperplasia përhapja e tepërt e trashësi endometrial në të cilën Mukoza është shumë më normë. Proceset Hyperplastic shpesh të lidhura me sëmundje të tilla si Endometrioza, fibroids mitrës,

inflamacion kronik i organeve gjenitale femërore.
Hipoplazise, ​​nga ana tjetër, është e karakterizuar, në të kundërtën, gjithmonë një shtresë e hollë e endometrium gjatë gjithë ciklit menstrual. Në mënyrë tipike, shfaqja e sëmundjeve të shkaktuara nga furnizimin e pamjaftueshme të gjakut në endometrium, ose praninë e endometritis kronike në shkeljes e receptorit estrogjen në endometrium.

Çdo shkelje duhet të trajtohet trashësi endometrial, duke parë eliminimin e shkaqeve të një ekran.