Sindromi i hyperandrogenism në gratë

Sindromi i hyperandrogenism në femra është rritja e nivelit femër e trupit apo aktivitetin e hormoneve mashkullore mësipërme vlerat normale, si dhe ndryshimet e lidhura.

Simptomet e hyperandrogenism në gratë


Këto përfshijnë:

 • hirsutism (sasive të tepërta të shfaqjes së flokëve trupit dhe personi model mashkullor);

 • fytyre (puçrra të fytyrës);

 • humbje e flokëve;

 • çrregullime psiko-emocionale;

 • Vota brutalization;

 • ndryshimin e kushtetutës (zgjerimin e shpatullat, ijet ngushtimin);

 • depozitimi i tepruar yndyrë;

 • menstruale mosfunksionim;

 • komplikimet e lindjes dhe ndërprerje të parakohshme;

 • infertilitetit.


 • Shkaqet e hyperandrogenism në gratë


  Sindromi i hyperandrogenism mund te ndahet ne grupet e mëposhtme në varësi të origjinës.

 • Origjina ovarian hyperandrogenism. Zhvillohet me sindromen policistike te vezoreve (PCOS). Kjo sëmundje karakterizohet nga formimi i cysts të shumta në vezore, duke çuar në prodhimin e tepërt të hormoneve seksuale mashkullore, mosfunksionim menstrual dhe mundësinë e konceptimit. Nëse ky kusht nuk është përjashtuar gjakderdhje mitrës. Shpesh kjo sindroma është i kombinuar me rezistenca e insulinës. Përveç kësaj, ky lloj i hyperandrogenism mund të zhvillohet në tumoret e vezore, të cilat prodhojnë androgens.

 • Hyperandrogenism origjinë veshkave. Në radhë të parë ka mosfunksionim lindur veshkave (VDKN). Ajo përbën rreth gjysmën e të gjitha rasteve të hyperandrogenism. Në zhvillimin e sëmundjes vepron defekt si enzimë lindjes e veshkave gjëndra. Forma klasike VDKN gjenden në vajzave në muajt e parë të jetës, manifeston nonclassical veten më shpesh në pubertet. Tumoret e veshkave gjëndra edhe shkaku i sindromi.

 • Origjina përzier Hyperandrogenism. Mosfunksionim rezultuar e kombinuar e gjendra veshkave dhe vezoreve, si dhe çrregullime të tjera endokrine, sëmundjet e hipofizës dhe hipotalamus, hypothyroidism tiroide. Para se, sëmundja mund të shkaktojë drogë pakontrolluara dhe hormonal (duke përfshirë steroid) dhe qetësues.