Menopauza e hershme - Shkaqet

Menopauza është gjendja fiziologjike e gruas që e shoqëron regres të sistemit riprodhues. Zakonisht ky fenomen fillon si rezultat i ndryshimeve të lidhura me moshën që ndodhin në trupin e një gruaje. Shumë gra nuk janë me të vërtetë të monitoruar shëndetin e tyre shpesh pyes veten pse ata filluan menopauzë të hershme. Arsyet mund të jenë të shumta, dhe ata janë të ndryshme për çdo grua.

Shkaqet e menopauzës të hershme në gratëNdryshimet klimaterike në trupin e femrës janë të ndarë në tre faza: para-menopausal, menopauza dhe postmenopause. Faza e parë fillon rreth moshës 43 vjet, dhe kohëzgjatja e tij është në mes të dy dhe dhjetë vjet. Në këtë periudhë ka një ndryshim në funksion menstrual, dhe ajo ndalesa me menstruacione 50 vjeç. Ka raste kur një grua vjen menopauza e hershme (para moshës 40 vjeç). Faktorët kryesorë që ndikojnë në shfaqjen e menopauzës të hershme janë: • trashëgim, në të cilin rast një grua fillon menopauzë në një moshë në të cilën ky fenomen ishte në nënën e saj ose gjyshja;

 • anomalitë kromozomale lindura;

 • shëndetin e përgjithshëm, prania e sëmundjeve kronike extragenital, historia obstetrik dhe gjinekologjike, kirurgji gjinekologjike, çrregullime endokrine;

 • punës dhe kushtet, mjedisin, praninë e shprehive të dëmshme (pirja e duhanit, alkoolit), mënyrë jetese i ulur, shumë stres dhe pamundësisë për t'u marrë me to, të ushqyerit joadekuat, dietë, predispozicion për trashje jetuar;

 • Klima dhe kushtet mjedisore.


 • Duke ditur këto arsye një grua mund të përpiqet të vonojë fillimin e menopauzës, duke ndryshuar stilin e jetës tuaj dhe shpenzimet e masave parandaluese. Më e vështirë, ndoshta, për t'u marrë me trashëgim dhe mjedisit, por shëndetin e përgjithshëm dhe jetës aktive edhe në këtë rast do të parandalojë menopauzë shumë herët. Megjithatë, duhet të fillojë më parë, pa pritur për shenjat e para shfaqen menopauzë të parakohshme.


  Si për të përcaktuar fillimin e menopauzës të hershme?  Nëse dyshoni në një menopauzë të hershme, por nuk jeni të sigurt për këtë, dhe ju nuk e dini shkaqet e kësaj "lumturie", në këtë rast është e nevojshme të dini shenjat e hershme të këtij fenomeni. Për t'u siguruar që kjo është ajo. Manifestimet e simptomave të menopauzës mund të përfshijnë: • ndryshim në ciklin menstrual (të pakta ose anasjelltas, shkarkimit harlisur);

 • Ndryshimet hormonale, të karakterizuara nga nivelet më të ulëta të progesterone;

 • mosmbajtjeje urinare;

 • përmirësimin e kolesterolit dhe sheqerit në gjak;

 • shpesh ndjenja flashes nxehtë. • Këto dhe shumë simptome të tjera që tregojnë fillimin e menopauzës, por është më mirë që të konsultoheni me një mjek i cili do të konfirmojë ose të refuzojë teorinë tuaj.