Ekzaminim vaginal

Ekzaminim vaginal është pjesë e ekzaminimit gjinekologjik. Pasi mjeku kompleton shqyrtimin në pasqyrë dhe merr vija gardh për ekzaminim mikroskopik, ai vazhdon të studimit vaginale, të cilat mund të jenë odnoruchnyh ose dy duar (bymanualnыm).
Qëllimi i këtij studimi është të krijojë statusin, pozitën, madhësia e vaginës, uretrës, mitrës dhe shtojca e saj. Një rishikim i tillë ndihmon për të diagnostikuar praninë e sëmundjeve të tilla si fibroids mitrës, Endometrioza, cysts ovarian, shtojca inflamacion, shtatzënisë ektopike.

Teknika e studimit vaginale


Studimi Odnoruchne kryer gisht tregues vaginale dhe gishtin e mesëm e njërën anë, të cilat janë futur në vaginë. Së pari, thumb dhe gisht tregues të dorës së tij të majtë ngriti labia të mëdha dhe gishtat e të djathtë (tregues dhe të mesëm) janë futur në vaginë. Thumb duke dërguar symphysis, dhe gisht unazë dhe presion në pëllëmbë.
Nëse provimit bimanual dy gishtat e një dore futur në kupën e parë vaginale, duke i shtyre mbrapa qafën, dhe t'ia ana tjetër mjeku shpenzon prekje mitrës përmes murit të barkut.

Ekzaminim vaginal gjatë shtatzënisë


Në periudhën e ekzaminimit vaginal shtatzënisë realizuar nga:

 • kur gruaja vënë në arkiv, në 28 dhe 36 javë të shtatzënisë;

 • dyshohet infeksioneve gjenitale;

 • paraqitja e gjakderdhje nga trakti gjenital.


 • Mbajtur vetëm para studimit lindjes të ngjashme për të vlerësuar pjekurinë e mitrës, dhe, për këtë arsye, gatishmërinë e trupit të femrës në procesin e lindjes së fëmijës.

  Ekzaminim vaginal gjatë lindjes


  Gjatë dorëzimit, ky lloj i hulumtimeve gjinekologjike kryhet:


 • për pranim në spital dhe pastaj çdo katër orë të fillimit të punës;

 • pasi u mbajtur ujërat derdhje;

 • në fillim të fuqive;

 • në rast të komplikimeve lindjes.


 • Në këto raste, vlerësuar pjesë prezantimi fetusit, dinamika qafës së mitrës zbulimi, shtetit kanalin e lindjes dhe si është promovuar fruta.