Cili është funksioni i progesterone

Progesterone - një natyrë steroyodnoy hormon, të sintetizuara dhe gratë, dhe, kaq të çuditshme të mjaftueshme, në trupin e mashkullit. Megjithatë, roli i progesterone në trupin e seksit më të drejtë është shumë më i lartë, sidomos gjatë shtatzënisë. Nuk është çudi quajtur hormoneve progesterone të shtatzënisë.

Prodhimin e progesterone?


Në gratë, progesterone sekretuar mish me shumicë të verdhë, jo - veshkave, dhe gjatë shtatzënisë - placentë. Në gjysmën e parë të ciklit menstrual (rreth 14 ditë) niveli i këtij hormoni është relativisht i vogël. Pastaj, gjatë një gjëndër e ovulacionit ovarian bëhet një korpus luteum aktive syntezyruyuschee progesterone. Gjatë kësaj periudhe, gratë kanë një rritje në temperaturën e trupit. Nëse konceptim nuk ishte trupi i verdhë gradualisht shpërbëhet, sintezë e ul progesterone - është e menstruacioneve.

Roli i progesterone në shtatzëni


Kur një grua bëhet shtatzënë, korpus luteum është rreth 16 javë prodhon progesterone. Pastaj, ky funksion bëhet placentë pjekur. Pra, çfarë është përgjegjës për progesterone në gratë shtatzëna?
Features progesterone:

 • përgatitet shtresa e mukozës të mitrës te embrionit;

 • zvogëlon gatishmërinë e mitrës të kontratës, se veza e fekonduar nuk është ottorhalos;

 • Sistemi nervor përshtat nënën shtatzënë;

 • ndikon në rritjen e uterusit;

 • ri ndërpret ciklin menstrual, kur ndodh shtatzënia;

 • përgatit gjëndër mammary për sekretimit;

 • rrit prodhimin e sebum.


 • Ai vijon se një mungesë e rëndësishme e progesterone jo vetëm mund të çojë në dështim në fazat e hershme, por edhe të bëjë të pamundur konceptimin.

  Çfarë tjetër bën progesterone?


  Është e rëndësishme të dini për progesterone hormon përkatëse, përveç mbajtjes së shtatzënisë. Së pari, ajo redukton rrezikun e kancerit dhe sëmundjeve precancerous të mitrës (fibroids, Endometrioza) dhe kancerit të gjirit. Përveç kësaj, hormon të normalizuar nivelin e sheqerit në gjak dhe përmirëson efektin e saj koagulimit në kalcium dhe elementët gjurmë, rregullon tensionin e gjakut.