Çfarë është colposcopy në gjinekologji

Colposcopy është një metodë diagnostike që është përdorur gjerësisht në gjinekologji. Çfarë është colposcopy në gjinekologji, çdo grua e di se ballafaqohen me problemin e ndryshimeve në qafën e mitrës, ose me disa probleme serioze.

Çfarë është colposcopy?


Çfarë është colposcopy në gjinekologjisë? Kjo është mënyra e hulumtimit, e cila është e nevojshme për të parashikuar përbërjen e mundshme të qelizave të mitrës, në qoftë se qëllimi është për të zbuluar sëmundje precancerous nga pjesët më të rëndësishme të aparatit gjenital femëror.

Colposcopy - metoda kryesore për zbulimin e kancerit të qafës së mitrës. Megjithatë, një diagnozë të bazuar vetëm në colposcopy e pamundur, pasi ajo është vetëm për të përcaktuar lokacionin për biopsi. Kjo tregon kolposkopinë, përkatësisht pjesët ndryshuar e mukozës së mitrës duhet të kontrollohet nga metodat e tjera. Vetëm kështu gjinekolog mund të bëjë një diagnozë të saktë.

Si kolposkopinë?


Colposcopy është një inspektim vizual i epitelit të qafës së mitrës, e cila shkon në vaginë, përmes colposcope (mikroskop binocular pajisur me një sistem optik dhe ndriçim fokusyrovannыm). Kjo procedurë mund të bëhet gjatë ekzaminimit normal gjinekologjik, si edhe ndonjë përgatitje të veçantë apo anestezi është e nevojshme. Procedura zgjat më pak se 15 minuta dhe tolerohet shumë mirë me gratë.

Në fillim të mjekut studim shqyrton mucous të qafës së mitrës, vaginë dhe duke përdorur pasqyra dhe nën rritje colposcope. Nëse është e nevojshme, ajo është në këtë fazë të kryer marrjen e mostrave të materialit biologjik për studim citologjike. Pastaj mjeku procedojë drejtpërsëdrejti për kolposkopisë. Ajo ka ndjekur vazhdimisht dy teste:

 • Testi me acid acetik (provë më të informative që lejon enët e gjakut për të ngushtuar pandryshuar);

 • Teksti me zgjidhje të jodit që zbulon glycogen në epiteli analizuar).


 • Këto teste mund të më të mirë të parashikoj fushat e mitrës që mund të konsiderohet i dyshimtë. Me procedurën e aplikimit të tyre të quajtur kopmoskopiyeyu rritur pa to - e thjeshtë dhe ka pothuajse asnjë rëndësi klinike.
  Nëse projektuar colposcopy - një procedurë dhënë qafën e mitrës, gruaja është këshilluar zakonisht të abstenojnë nga aktiviteti seksual, një ditë apo më shumë para se të procedurës, dhe nuk kryejnë douching nuk përdorin krem ​​vaginale, suppositories, tableta.

  Colposcopy: indikacione


  Pra, pse kolposkopinë? Çfarë është colposcopy? Colposcopy është vendimtare për të identifikuar sëmundjet e para-kanceroze dhe kanceroze, dhe prandaj caktoi shenjat e mëposhtme:

 • nevoja për studim gjendjen e përgjithshme të vaginës dhe mitrës;

 • dyshohet erozionin qafës së mitrës;

 • Gjendja pas trajtimit në qafën e mitrës (p.sh. pas djegie);

 • kirurgji për të hequr historinë e mitrës;

 • nevoja për diferencimin e arsimit beninje dhe malinje në zonën e studimit;

 • nevoja për marrjen e shpifjeve apo biopsi;

 • Prania e ndryshimeve patologjike të zbuluara sipas shpifjeve Citologjia.


 • Femrat shpesh pyes veten se sa shpesh bëjnë kolposkopinë. Sipas gjinekologëve, studimi duhet të kryhet të paktën një herë çdo tre vjet. Midis hulumtimi nevojshme, megjithatë, një herë në vit për të marrë swabs për Citologjia. Colposcopy nuk është e nevojshme derisa shpifjeve është normale.
  Vendimi nëse do të bëjë colposcopy, mjeku merr, por për gruan e tij qetësi vetë mund të vendosë për të kryer këtë test.