Fakte të mahnitshme në lidhje me kontraceptivët

Ka vetëm një droge që është i njohur në të gjithë botën dhe gjithashtu e përdorur gjerësisht, ajo është quajtur thjesht "pilula". Pilula kontraceptive janë numër një të drogës e të gjitha barnave të përshkruara, dhe pas 50 viteve të ekzistencës në treg, ata janë pothuajse aq i njohur sa aspirina.
Por si çdo gjë që është e natyrshme për gratë tabletë tillë mban disa nga cilësitë e tij të fshehtë. Këtu janë disa nga misteret më të çuditshme.


Zhvilluar nga yams


Shkencëtarët kanë gjetur progesterone - pllakat kryesore përbërës - në vitin 1928 në lepujt. Edhe pse studiuesit menjëherë kuptoi potencialin e substancës fillimisht progesterone mund të vijë vetëm nga kafshët e cila ishte mjaft i shtrenjtë. Çmim 80-1000 dollarë në 1hramm në vitin 1940, konsumatorët e parë ishin mbarështuesve hormon racehorses të klasit botëror. Ata përdoren injeksione të progesterone për të përmirësuar cilësitë e kuajve pjellore.

Në 1943 Russell Marker, një studiues në Universitetin e Pensilvanisë, gjeti një burim alternativ, ajo ishte e patate e ëmbël.
Patate e ëmbël të egra meksikan, i njohur si cabeza de negro, përmbante një sasi të madhe të një substance të ngjashme me progesterone - të mjaftueshme për të bërë të mundshme me kosto të ulët të prodhimit në masë.Një tabletë vënë në dispozicion nga katolikë të devotshëm


Kisha Katolike në vitin 1951 miratoi një metodë ciklike të mbrojtjes kundër shtatzënisë - ku çifti përmbahet nga marrëdhëniet seksuale gjatë ovulacionit - periudhë femra pjellore. Por, ndërsa kisha ishte (dhe ende është) absolutisht kundër çdo formë tjetër të kontrollit të lindjes.

Megjithatë, skena u thellësisht i devotshëm katolik i cili bëri pilulën një realitet.
John Rocco - një mjek i cili besonte se një jetë të plotë seksi është një element kyç i një martesë të shëndetshme. Ai zhvilluar hulumtimet klinike që çuan në FDA parë miratoi përdorimin e pilula kontraceptive.
Rocco gjithashtu botoi një libër në të cilën ai pretendonte se efekti i pilula kontraceptive në bazë të ciklit natyror të grave. Pra, kjo drogë nuk është më mëkatar se metoda ciklike. Për sa kohë që kisha nuk ishte i bindur të "shenjtërisë" tableta, Rocco ka mbetur, "përfaqësuesi zyrtar" të këtyre barnave.Feministet dashur dhe urryer pilula kontraceptive


I pari drogës zhvilluar në një qëllim të vërtetë sociale: feministet mbrojti të drejtën e kontrollit të lindjes. Mbrojtësi verë e grave, Kathryn McCormick, madje edhe ka vepruar si një sponsor, financimit të zhvillimit. McCormick menduar pilulë parakusht për lirinë e grave.
Megjithatë, deri 1970 vjet qyteti u bë publik në lidhje me rreziqet e mundshme të tableta për shëndetin. Dhe feministe pa drogës si një tjetër shembull i fuqisë së patriarkatit. Ata sulmuan Capitol Hill duke kërkuar të shpjegojë pse femrat duhet të rrezikojnë shëndetin e tyre për të siguruar kontrollin e lindjeve.

Ajo kujton se ka metoda meshkuj pengesë kontraceptive janë ende në zhvillim e sipër.


Pllakat ndotin lumenjtë dhe negativisht ndikojnë në kafshë të egra


Në femra, duke marrë pilula kontraceptive, janë excreted në formën e hormoneve sintetike. Për fat të keq, këto hormone janë të mjaftueshme sistemet këqija riciklohen kanalizimit. Kjo shpesh çon ato. Sipas një studimi të kryer në Paris 35-50% e hormoneve të përfshira në pilula e kontrollit të lindjes, të marrë në lumë.

Si rezultatet e studimeve të ndotjes lumit pilula e kontrollit hormonal lindjes dhe ndotesve tjera ndikojë kafshë të egra të fertilitetit. Ndikimi në shëndetin e njeriut nuk është përcaktuar saktësisht, por studiuesit në përfundimin se përqendrimi i hormoneve në disa ujërat natyrore është mjaft e lartë për të prishin shëndetin e njerëzve.


Pllakat mund të ndikojnë në zgjedhjen e partnerit


Më shumë të dhëna nga studime sugjerojnë se pilula e kontrollit të lindjes mund të ndikojë në zgjedhjen e partnerit.

Në mënyrë tipike, kimikate të veçanta që na shkaktojnë tërheqje për njerëzit gjenet e të cilëve më të ndryshme nga e jona. Një numër më i lartë i variacioneve gjenetike mund të përmirësojë pjellorisë, rritja e pjellorisë së çifteve dhe i bëjnë ato pasardhësit hardier.
Pllakat, duke shkaktuar një gjendje hormonal që imiton shtatzënia mund të pengojnë këtë proces. Kur një grua është shtatzënë ajo ndien një tërheqje për njerëzit gjenetikisht të mbyllur atë. Kjo sjellje është për shkak të faktit se teorikisht anëtarët e familjes do të mbrojë atë dhe fëmijën e saj në periudhën e ndjeshmërisë më të madhe të grave. Por kjo nuk është populli i gjeneve të cilën pasardhësit e saj i ardhshëm mund të fitojë.

Nga pika mashkullore e parë, burrat subconsciously kryer "inteligjencës" në drejtim të hormonal dhe shenjat fizike të shtatzënisë, para se një grua i interesuar në - pas të gjitha, qëllimi është për të fekonduar të njëjtin partner. Si rezultat, njerëzit të gjejnë një grua gjatë ovulacionit më tërheqëse se sa një grua që merr pilulën.


Pllakat janë përdorur jo vetëm për kontrollin e lindjes


Edhe pse qëllimi kryesor i zhvillimit ishte i kontrollit të lindjes, që nga viti 1957 tableta janë administruar për trajtimin e problemeve serioze me ciklin menstrual. Në këtë rast mjekët kërkohet pacientët paralajmëruese të detyrueshme që të drogës do të parandaluar shtatzëninë.

Brenda dy vjet më vonë, më shumë se gjysmë milioni gra zhvilluar misterioze probleme të rënda menstruale. Përkundrazi, gruaja donte të marrë këto pilula për shkak të "efekt anësor" e tyre.
FDA miraton tableta qëllim origjinale për kontracepsionin 23 qershor 1960. Dhe sot pllakat janë përdorur kryesisht për kontrollin e lindjes. Megjithatë, ata gjithashtu mund të emërohen në shumë sëmundje dhe çrregullime, nga sindromi i polycystic vezore dhe Endometrioza, anemi dhe puçrra fytyre. Disa herë pilula kontraceptive janë përdorur edhe në trajtimin e bulimia.

Kështu, droga kontraceptive kanë zgjeruar mundësitë e karrierës për gratë dhe u bë një nga stimujt për revolucionin seksual, duke fituar titullin e një nga shtatë mrekullitë e botës moderne.