Hyperplasia endometrial

Ekzaminim të kalojë nga një gjinekolog është e rekomanduar herë në gjashtë muaj, madje edhe gra të shëndetshme. Arsyeja kryesore për frekuencë të tillë - ndryshimet e mundshme të hormoneve në trupin e një gruaje, e cila nganjëherë ndodhin shumë shpejt. Shembuj janë procese hyperplastic e kancerit - hyperplasia endometrial dhe polyps. Ata janë një patologji beninje e mukozën e mitrës, e cila, megjithatë, mund të degjenerojë në malinje. Le të shikojmë në tiparet e kësaj sëmundjeje më shumë.

Shenjat e procesit endometrial hyperplastic


Shenja paralajmëruese, duke lejuar të dyshuar prania e një trupi të proceseve të tilla hyperplastic është kryesisht cikli i parregullt. Ajo përgjithësisht shoqërohet gjakderdhje mezhmenstrualnыmy, ndryshimet në shkarkimin mujore (ata të bëhen të dhimbshme ose më gjatë), dhe ndonjëherë dhimbje në bark, distanca si kontraktimet.
Një tjetër tipar i rëndësishëm i kësaj sëmundjeje është mungesa e ovulacionit. Kjo mund të shihet në planin përkatës të temperaturës basal ose për shtatzëni të gjatë ndodh kur një grua është duke planifikuar që të bëhet nënë. Më shpesh ajo i referohet varfëri fillore.

Gratë e përfshira në hyperplasia postmenopausal endometrial shpesh mund të ndodhë plotësisht asimptomatike.
Ajo duhet gjithashtu të theksohet se kjo sëmundje është më e mundshme në pacientët që vuajnë nga anemia, diabeti apo trashje.

Hyperplasia endometrial - diagnoza dhe trajtimi


Në 10% të rasteve të polyps endometrial dhe dysplasia mund të degjenerojë në tumore malinje dhe të rezultojë në më serioze se kanceri. Kjo është arsyeja pse ajo është aq e rëndësishme diagnoza dhe trajtimi mëvonshme ose të paktën të monitoruar çdo proces hyperplastic.


Prandaj, mjeku fundit diagnoza mund të gjykojë pas gruan me ultratinguj (zakonisht hetim Transvaginal) procedurat hysteroscopy, curettage diagnostike dhe biopsi.
Ka dy regimens trajtimit në pacientët me hyperplasia endometrial. Së pari, terapi konservative, hormon është curettage detyrueshme dhe e veçantë e kanalit cervikal dhe muret e brendshme të mitrës. Nëse farmakoterapia nuk dha rezultate brenda 3-6 muaj apo teste tregojnë praninë e qelizave atipike endometrial, kryhet operacioni (operim hysteroscopic endometrial ose, në raste ekstreme, hysterectomy).