E vërteta në lidhje me tampona

Çdo vit në SHBA vetëm, disa mijëra gratë që rregullisht përdorin tamponin, të shokut toksik. Shenjat e shokut toksik deri në një temperaturë, të vjella dhe 5 për qind të rasteve - një fund fatal lidhur me dështimin e mëlçisë. Kjo sëmundje është shkaktuar nga një rritje në toksina gjak TSST-1. Ajo është prodhuar nga bakteret Staphylococcus aureus, i cili zakonisht i sigurt kur jetojnë në kushte anaerobe të vaginës, por në momentin e goditur ajrin përfshira në shtupë në bakteret e tyre mjedisit janë aktivizuar dhe të fillojnë prodhimin toksina.

Por pse ky toksina ndikon vetëm disa mijëra gra, me rreth 50 milion gra amerikane që përdorin tamponin?
Pothuajse me siguri, sepse vetëm disa gjenetikisht të ndjeshëm ndaj kësaj toksina, hulumtuesit nga Universiteti i Tennessee në Memphis.
Në një takim të organizuar nga Shoqëria Amerikane e Mikrobiologjisë në Çikago, janë raportuar rezultatet e testit të grave të prekura nga toksina.
Gjaku dhe swabs vaginale marra nga 19 të këtyre grave ka pasur cikle normale mujore, treguan se trupat e tyre kishte mjaft e antitrupave të aftë për të bllokuar toksina TSST-1 dhe vetëm 2 nga 19 gra të bëhen antitrupat e nevojshme, por vetëm pasi të ata gjetën.

Në këtë rast, 35 e 39 gra të shëndetshme në grupin e kontrollit kishin nivele të larta të antitrupave të efektshme që bllokojnë këtë toksina. Philip Tyrno, një mikrobiologu në Universitetin e Nju Jorkut, i cili së pari zbuloi lidhjen midis tampona dhe shoku toksike, tha se "arsyeja kryesore që shumica e pacientëve nuk zhvillojnë antitrupa, në vetvete është një toksina që parandalon formimin e tyre në trup."

TSST-1 - superantigens, nivelet e larta të cilat mund të shkaktojnë një përgjigje imune të përshtatshme që pengon prodhimin e antitrupave. Në qendër kërkimore Procter & Sigurisht Gamble menjëherë gjetur shpjegimin e dytë - "mungesa e antitrupave që mund të lidhen me mangësi e proteinave në gjak", Përndryshe prodhuesit e tampona kanë qenë prej kohësh e mbushur me miliona padinë nga viktima gratë.

Sipas këshillës abuzuar gratë është se të gjitha këto studime u fokusua në identifikimin kompanitë e prodhimit të tamponin argumente për mbrojtjen e tyre ligjore.