Çfarë bën një biopsi të qafës së mitrës

Një nga sëmundjet më të frikshme të grave - definitivisht kancerin e qafës së mitrës. Kjo patologji vdekjeprurëse renditet e para në mesin e kancerit në shkallën e mbulimit të gjysmës së bukur të popullsisë së botës. Çfarë është më e keqja, më në rrezik të sëmundjeve kanë tendencë për të marrë këtë grua shumë e pjekur dhe mosha - 35-55 vjet. Nga rruga, ekspertët ia atribuojnë këtë për aktivitetin seksual dhe frekuencën e ndryshimit të partnerëve seksualë. Me fjalë të tjera, ata që e çojnë të çrregullt shanset e jetës intime të sëmuren nga kanceri i qafës së mitrës është shumë herë më i madh se të gjithë të tjerët. Yyazytsirno të rinjve kjo deklaratë nuk zbatohet praktikisht, sepse në mesin e njerëzve nën tridhjetë e pesë vjet të kësaj sëmundje është shumë e rrallë. Megjithatë, si e zonja vetë nuk e ka kryer asnjë aspekt të jetës së tij dhe çdo rrezik vetë nuk është e ekspozuar përfaqëson një kërcënim për gjendjen shëndetësore, ajo mund të vijë në ndihmë të arritjeve të mjekësisë moderne. Mbi të gjitha, ndryshimet e dëmtuar diagnostikuar menjëherë - për shembull, të emërojë strisho citologjike (Pap test ose baba) dhe kolposkopinë. Nëse rezultatet tregojnë praninë yyazytsirnist e patologji të qafës së mitrës, për diagnozën e mëtejshëm do të jetë në progres "artilerie" seriozisht. Duhet metodat në një situatë ku në horizont zamayachyt dyshim të fortë të onkologjisë"Do biopsi. Gjatë kohëzgjatjes së origjinës greke shtrihet procedura, gjatë së cilës pacienti merr një pjesë të vogël - ose më shumë indet e zonës së prekur, dhe pastaj studioi për stokun e tij për një mikroskop fuqishme.

Indikacionet për këtë analizë do të etiketohen ndryshime patologjike përveç Pap test dhe gjetjet colposcopy në gratë e një lloj të caktuar të papillomavirus njeriut - gjashtëmbëdhjetë apo tetëmbëdhjetë. Besohet këtë patogjen përgjegjës për paraqitjen e tumorit të dobët në qafën e mitrës - dhe ky është një fakt i provuar mjekësore. Prandaj, në qoftë se gjaku i seksit të drejtë do të gjendet një serotipet rrezikshme virus, ajo do të jetë e nevojshme për të mbajtur nën vëzhgim të vazhdueshëm, në mënyrë që të mos humbasë fillimin e ndryshimeve patologjike. Ka contraindications, nën të cilat është kryer një biopsi. Ky është i pari në fazën akute e inflamacionit dhe koagulimit të gjakut probleme. Dhe nga vetë këto manipulime nuk është i pafajshëm. Në thelb, kjo procedurë është mykrooperatsyey dhe, në përputhje me rrethanat, pasi ajo mund të ketë komplikime, më shpesh - gjakderdhje dhe bashkimin ndonjë infeksion. Kirurgji e tillë është e nevojshme për të përgatitur. Pra, nëse anestezi të dhënë, rreth gjysmë një ditë para se procedurat e propozuara duhet për të ndaluar marrjen e ujë dhe ushqim. Dhe operacioni do të kryhet në një kohë të caktuar - në fazën e parë të ciklit menstrual, në fund të muajit të ardhshëm. Ka disa lloje të biopsies qafës së mitrës, dhe gjatë disa prej këtyre mjekëve nuk e kap vetëm mostër për studim, por mund të jenë pjesërisht ose plotësisht të hequr zonën e prekur e indeve (siç ndodh veçanërisht kur konizatsiyi). Ndonjëherë ata mbahen pacientët e jashtëm (p.sh. në klinikë) dhe nuk kërkon anestezi sepse dhimbja receptorët mitrës është ende atje. Megjithatë, disa lloje të biopsies janë kryer vetëm në një spital dhe mjet anastezik detyrueshme - zakonisht lokal, lidocaine injektohet direkt në mitër ose spërkatje me një llak të veçantë. Nëse ju bëni trepanobyopsyy gardh mostër mikroskopike të indeve rreth madhësisë së pesë tre deri në pesë milimetra - me një ose disa zona më problematike. Curettage Эndotservykalnыy përfshin marrjen "material" nga scraping një zonë të vogël me një instrument mukozë të veçantë të mprehtë. Kur konizatsiyi qafën e mitrës me një bisturi ose lazer "këpusë" për kërkimin formë copë kon. Madhësia e mostrës dhe metoda e marrjes së mostrave të varet tërësisht nga lloji i biopsi - dhe, natyrisht, në situatën specifike. Përveç sa më sipër, ajo është gjithashtu e mundur birë zakonshme dhe kaloi Electrosurgery, gjatë së cilës zona dëshiruar ind është vendosur lak hollë spirale, e cila shërbente shkarkimit të dobët elektrik aktual. Në mënyrë tipike, të gjitha të marra nga ndonjë prej këtyre mostrave metodat përfshira në formal dhe dërguar për studim histologjik në laborator. Pas shqyrtimit pjesë të indeve të qafës së mitrës duket përfunduar në të cilat shfaqet gjendjen e vërtetë të qafës së mitrës, ose nuk është e mirë, ose një inflamacion i vogël apo infeksion, ose me të vërtetë po ndryshon karakterin e dëmtuar. Në orarin më të keq në një pjesë të rezultatit të testit do të jetë e shkruar "Kanceri invazive". Vlera e hulumtimit të tillë është shumë e vështirë të mbivlerësohet, sepse ajo është një nga më të metodave moderne onkodyahnostycheskyh. Saktësinë e saj është rreth 99 për qind. Në mënyrë tipike, diagnoza histologjike bërë nga rezultatet që tregojnë biopsi qafës së mitrës do të jetë përfundimtar dhe nuk i nënshtrohet të apeluar dhe për të ndryshuar. Ajo ishte pas ky studim do të përgatitet një program survejimi optimale dhe, nëse është e nevojshme, të planifikuar trajtimin. Nëse ju janë të gjitha indikacionet për biopsi nga kjo nuk duhet të refuzojnë. Është më mirë të qëndroj një procedurë të tillë, por pastaj gjeni situatën e motit dhe zhvillimin e mundshëm të trajtimit sesa të jetojnë në frikë çdo ditë, duke pritur për në fund.