PCR

PCR (polimeraza zinxhir reaksion) - "standard ari" e ADN moderne - diagnostifikimi, metodë shumë e ndjeshme e biologjisë molekulare. PCR është përdorur në mjekësi, gjenetikë, mjekësinë ligjore dhe fusha të tjera. Ai shpesh përdoret me sukses në diagnozën e shumë sëmundjeve infektive.

Diagnoza e sëmundjeve infektive nga PCR


Hulumtimi PCR zbulon materialin testuar në jo vetëm patogjen, por edhe një copë e vetme e ADN-së huaj. Hetohen aktet (biologjike) materiale: të gjakut venoz, qeliza epiteliale dhe traktit sekret gjenitale, spermë, pështymë, këlbazë dhe përzgjedhjes të tjera biologjike. Materiale të nevojshme biologjik përcaktohet sëmundje të parashikueshme.

PCR në ditët e sotme, sigurisht, është një mjet i fuqishëm diagnostik. Ndoshta vetëm hulumtim pengesë është çmimi i saj i lartë.
Lista e sëmundjeve ekzistenca e të cilit mund të përcaktohet nga PCR janë të pranishëm:

 • pneumonia virale dhe bakteriale;

 • tuberkulozi;

 • fruthit, rubeolës, shytave;

 • hepatiti infektive të gjitha format;

 • salmonellosis, difterisë;

 • helikobakterioza dhe sëmundjeve të shkaktuara nga infeksionet e zorrëve;

 • STD (sëmundje seksualisht të transmetueshme): gonorrea, klamidia, ureaplasmosis, sifilizi, AIDS, herpes gjenital, dhe gardnerellez të tjera.


 • Testimi për IST PCR


  Ndryshe nga metodat tradicionale të analizave PCR lejon për të zbuluar infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST), edhe në mungesë të simptomave. Për të mbledhur gratë biologjike materiale bëjnë scraping qelizat epiteliale të kanalit cervikal, burra - scraping uretrës. Nëse është e nevojshme, PCR kryer një hulumtim venoz të gjakut.
  Prandaj, shqyrtimit për IST PCR bën të mundur për të identifikuar:

 • virus i mungesës së imunitetit human (HIV);

 • zbehtë treponem (agjent shkaktar i sifilisit);

 • virusi herpes simplex dhe citomegalovirusin;

 • papillomavirus njeriut (HPV);

 • klamidia, toksoplazmu, Mycoplasma, ureaplasma dhe infeksione të tjera seksuale.


 • Nëse saktësia e analizës me PCR gjasat e rezultateve të rreme pozitive është eliminuar.
  Një duhet të përmend virusin human Papilloma (HPV) dhe vlerën e metodës PCR për diagnozën e saj. Ndryshe onkotsytolohycheskoho shtupë PCR mund të përcaktojë llojin specifik të HPV, duke përfshirë llojet e saj onkogjenik 16 dhe 18 të cilat kërcënojnë një grua në të tillë një sëmundje të rëndë dhe shpesh fatale si kanceri i qafës së mitrës. Zbulimi me kohë i llojeve onkogjenik HPV nga PCR shpesh e bën të mundur për të parandaluar zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës.

  Immunoassay enzimë (ELISA) metoda dhe polimeraza reaksion zinxhir (PCR): pro dhe kundra


  Cila është metoda më e mirë diagnostike, PCR ose ELISA? Përgjigja e saktë për këtë pyetje është jo, sepse në diagnozën thelbin e këtyre dy studimeve që ndjekin qëllime të ndryshme. Më shumë ELISA dhe PCR metoda përdoren në kombinim.
  Studim PCR është e nevojshme për të përcaktuar një patogjen të caktuar, ajo mund të zbulojë menjëherë pas infektimit, pavarësisht mungesës së manifestimeve simptomatike të sëmundjes. Kjo metodë është ideale për zbulimin e infeksioneve të fshehura dhe kronike bakteriale dhe virale. Përdorin atë për të zbuluar patogjene të shumta dhe gjatë terapi PCR për të vlerësuar cilësinë e tij duke përcaktuar numrin e kopjeve të ADN-së huaj.

  Ndryshe nga teknikë PCR thirrur metodën ELISA për të zbuluar jo patogjen dhe përgjigjes imune ndaj saj, që të identifikojë praninë dhe sasinë e antitrupave në një patogjen. Varësisht nga lloji i antitrupave (IgM, Ida, IgG) mund të përcaktojë fazën e infeksionit.
  Si metodë PCR dhe ELISA me saktësi të lartë (100 dhe 90% respektivisht). Por është e rëndësishme të theksohet fakti që analiza IFA në disa raste i jep një pozitive të rreme (nëse një person është i infektuar me sëmundje të caktuara në të kaluarën) ose psevdonehatyvnyy (nëse infeksioni ka ndodhur relativisht vonë) rezultat.