Shtupë i qafës së mitrës

Testet mjekësore dhe hetimet luajnë një rol të rëndësishëm në diagnostikimin e sëmundjeve të ndryshme. Shumë sëmundje nuk japin asnjë simptomë dhe vetëm laboratorike ekzaminimin e qelizave nën një mikroskop për të zbuluar infeksionin apo praninë e ndryshimeve patologjike në indet. Kjo është arsyeja pse të gjitha gratë moshës nga 19 deri 65 vjeç, ju duhet të tregojnë gjinekologun për analizë.

Si një shpifje e qafës së mitrës marrë?


Një nga më të thjeshtë, por ka teste më pak të rëndësishme shpifjeve gjinekologjike janë kanali i qafës së mitrës. Ajo është kryer çdo grua të moshës reproduktive i cili erdhi në administratën profilaktike për një gjinekolog, gjatë normale duke pasur parasysh karrige. Shpifjeve është një scraping i qafës së mitrës, e cila është dërguar më pas në laborator Citologjia. Kohët e fundit të kryer, zakonisht një nga dy metodat: eksploruar materialin biologjik nën një mikroskop ose të bëjë mbjellje bakteriologjike. Smears Citologjia e mitrës bën të mundur për të gjykuar gjendjen e microflora dhe ndihmon për të zbuluar inflamacion dhe madje edhe kancer ndryshime në qafën e mitrës.

Strisho citologjike e mitrës - ajo nuk ka dëm dhe nuk është e frikshme. Mjeku merr një scraping me kujdes me një shpatull të veçantë dhe pastaj kryen atë në një rrëshqitje qelqi të pastër. Ky proces merr vetëm disa sekonda. Analiza është bazë për parandalimin e shumë sëmundjeve të grave, kështu që është e nevojshme për të përgatitur, të paktën një ditë për rritje tek mjeku nuk e rekomanduar marrëdhënie seksuale, douching, përdorimin e suppositories vaginale, tableta, etj, ose analiza do të jetë uninformative. Përveç kësaj, ne mund të analizuar një shtupë prej qafës së mitrës gjatë menstruacioneve.


Shpjegimi i Smears qafës së mitrës


Në tabelën më poshtë që ju shihni treguesit në të cilën mjeku dekodon këtë analizë. Ajo është prania ose mungesa e qelizave të bardha të gjakut në diskreditimi, gonococci, tricomonas, maja dhe të tjerët. Rregullat Smears nga kanali i qafës së mitrës. Letra V, C dhe U do të thotë vaginë, qafën e mitrës dhe uretrës (indin ku ata gjenden ose nuk u gjet baktereve të caktuara).

Në jonormal thonë se:

 • një numër i madh i qelizave të bardha të gjakut, mukusit ose epiteliale (inflamacion);

 • Mungesa e epitelit (mungesa e hormonit të estrogjenit);

 • prania e Gram-negative bacilet (bakteriet rritje e jashtëzakonshme vaginale);

 • gonococci (gonorrea në gratë);

 • Trichomoniasis (Trichomoniasis);

 • Klamidia (Chlamydia);

 • yeasts (candida);

 • qelizat kryesore (candidiasis vaginale).


 • Ka gjithashtu mundësi për të decrypt shpifjeve - ajo mund të kthehet patologjinë e qafës së mitrës, duke përfshirë kushte precancerous. Ka 5 faza:

 • Ndryshimet patologjike nuk u gjend.

 • Zbuluar inflamacion (ai diagnostikuar për tejkalim të standardeve leukocite), e cila kërkon trajtim, dhe pastaj ri-analizë.

 • Ndryshime të shpallur vogla në qelizat e indeve të cilat kërkojnë analizë të avancuar (biopsi).

 • Gjetur ndryshime malinje në disa qeliza individuale. Ky fakt nuk është një arsye për të folur me besim në lidhje me diagnozën "kancer", kjo kërkon më shumë teste.

 • Kanceri i konfirmuar nga një numër i madh i qelizave me ndryshimet atipike.


 • Më shumë se 20% e rezultateve Citologjia janë të rreme. Kjo ndodh në qoftë se defektet e metodave të vjetëruara. Prandaj, nëse keni ndonjë dyshim vërtetësinë e rezultatit të shpifjeve qafës së mitrës, ju mund ta rimarrë atë, ose pyesni mjekun tuaj në lidhje me kolposkopisë - një ekzaminim të detajuar të qafës së mitrës, e cila jep informacion e zgjeruar për patologjitë e mundshme që nuk janë të dukshme gjatë inspektimit normale.