Analiza biokimike të gjakut - nivele normale

Shëndeti i sëmurë ka përfshirë gjithmonë vizitën e një mjeku dhe analizën e përgjithshme-standarde mëvonshëm biokimike të gjakut.

Si për të dhuruar kimi gjakut?


Së pari, ju duhet për të dhuruar gjak në një stomak bosh që nga vakt fundit dhe lëngu duhet të jetë të paktën një gjysmë dite. Prandaj është e rekomandueshme për të vizituar laborator në mëngjes pas zgjimit. Nuk është e lejuar për të pirë çaj, kafe ose lëng.
Gjithashtu, mos harroni se përgatitja për kimi gjakut përfshin përjashtimin nga dietën e pijeve alkoolike për 24 orë para studimit. Përveç kësaj, 60 minuta para gardhit nuk mund të pi duhan.

Si të deshifroj kimi gjakut?


Sigurisht, të ndihmojë për të shpjeguar rezultatet e hulumtimit laboratorike kanë një mjek. Kjo do të përcaktojë se çfarë për të kërkuar dhe të vendosur një diagnozë të duhur.
Një parametrat kimi të gjakut të përbashkët përfshin:

 • metabolizmin e proteinave;

 • Përmbajtja e vitaminave të ndryshme dhe elementët gjurmë;

 • metabolizmin yndyrë;

 • Rheumatoid shtet sistemit kardio;

 • funksionin e veshkave;

 • pankreasit dhe të mëlçisë;

 • metabolizmin e karbohidrateve;

 • prania e proceseve inflamatore dhe patologjike në trup;

 • gjendja e eshtrave.


 • Shpjegim treguesit biokimike të gjakut në bazë të rregullave të përcaktuara ndihmon për të diagnostikuar sëmundje të ndryshme në një fazë të hershme, për të identifikuar vendndodhjen e inflamacionit. Zakonisht të gjithë laboratorët ofrojnë vlera të përbashkëta brenda të cilit hetuar shënuesit janë konsideruar të pranueshme.
  Analiza biokimike të gjakut - treguesit normale:
  Performance
  Normë
  Shënim


  Lipase
  190 IU / L
  pa tepërt për femra dhe meshkuj


  Hemoglobinë

  120-150 g / l
  130-160 g / L për meshkuj


  Proteina Total
  64 dhe jo më shumë se 84 g / l
  për meshkuj dhe femra


  Glukozë
  33-35 mmol / l
  për femra dhe meshkuj


  Kreatininës
  53-97 mmol / l
  62-115 mmol / L për burrat dysheme


  Haptohlobyn
  150-2000 mg / l
  250-1380 mg / l për fëmijët dhe brenda 350-1750 mg / l, por jo më shumë për të moshuarit


  Kolesteroli (kolesterolit)
  35-65 mg / dl
  për femra dhe meshkuj  Ure
  25-83 mg / dL
  për meshkuj dhe femra


  Bilirubin
  të paktën 5 dhe jo më shumë se 20 mmol / l
  për meshkuj dhe femra


  Aspartate aminotransferase (AST)
  më pak se 31 IU / L
  41 U / L për meshkuj


  Aminotransferase alanin (ALT)
  më pak se 31 IU / L
  41 U / L për meshkuj


  Amylase
  Nga 28-100 U / L
  për meshkuj dhe femra


  Phosphatase Alkaline
  të paktën 30 por jo më shumë se 120 IU / L
  për femra dhe meshkuj  Hekur
  89-304 mmol / l
  116-304 mmol / L për meshkuj


  Klor
  midis 98-106 mg / dL
  për femra dhe meshkuj


  Triglycerides
  në lidhje me 04-18 mmol / L
  për meshkuj dhe femra


  Densitet të ulët lipoprotein
  brenda 17-35 mg / dl
  për femra dhe meshkuj.


  Gama glutamyltransferase (GGT)
  në 38 IU / L
  më pak se 55 IU / L për meshkuj


  Kalium
  35-55 mg / dl
  për meshkuj dhe femra  Sodium
  jo me shume se 145 mg / dL dhe të paktën 135 mg / dL
  për të dy gjinitë


  Feritinë
  10-120 mg / l
  20-350 mg / L për meshkuj
  Në mesin e këtyre shënuesve janë të pranishëm tregues biokimike të testeve të gjakut të funksionit të mëlçisë që tregojnë statusin e tëmthit dhe mëlçisë. Ajo bilirubin, e cila është e diferencuar shpesh në nëntipit drejtpërdrejtë dhe të tërthortë, AST, ALT, proteina totale, GGT. Nëse dyshoni se një sëmundje serioze të këtyre organeve mund të emërohet më tej testin thymol.
  Përveç kësaj, kimi gjakut përmban performancën normale dhe aktuale të veshkave dhe të fshikëzës. Më të informative në këtë rast janë shënuesit e ure dhe kreatininës.