AFP dhe hCG

Në mënyrë që të monitorojë zhvillimin e duhur të fetusit dhe për të zbuluar anomali të ndryshme në zhvillimin e saj, një grua e ofruar për të dhuruar gjak nga një venë në alfa-fetoprotein (AFP) dhe Gonadotropin njeriut chorionic (hCG). Ky test është quajtur gjithashtu provë e trefishtë, siç merret parasysh nivelin e estriol lirë. Rezultat më informative test do te merren për një periudhë prej 14 deri 20 javë.
Rezultatet e AFP dhe shqyrtimit hCG ishte më i saktë, është e nevojshme që të respektojë disa rregulla të thjeshta, pra dhurojnë gjak në një stomak bosh, ose 4-5 orë pas vakt fundit. Ajo është e mirë në qoftë se mostrave të gjakut kryhet në mëngjes.

Normal AFP dhe hCG


Për të ditur se çfarë është e nevojshme shkalla e një analize në faza të ndryshme të shtatzënisë për të adresuar në tryezë të veçantë. Por mos u frikësoni nëse një nga rezultatet nuk përmbushin standardin, sepse llogaritja vendosur kombinim i disa treguesve, jo një prej tyre.


Jo sikur kjo të ishte në mënyrë të pavarur të vënë një diagnozë e frikshme nuk është e nevojshme, dhe këshilla duhet të kontaktoni një specialist me përvojë. Në disa laboratorë rezultatet llogaritur në njësitë e MW. Kjo normë varion 05-25 IOM IOM.

Cilat janë anomalitë në analizën për AFP dhe hCG shtatzënisë?


Nëse rezultatet e testit trefishtë dhënë larg nga norma (shumë më e lartë), kjo mund të rezultojë në pasojat e mëposhtme:

 • bahatoplidnist;

 • sëmundje të veshkave;

 • nekrozë të mëlçisë;

 • Meta të shumta.


 • Nëse shifrat understated tregojnë rezultat, atëherë, variacionet në vijim:

 • periudhën e përshkruar gabimisht;

 • shtatzënia e rreme;

 • Down Syndrome;

 • frenim i rritjes;

 • Vdekja e fetusit.


 • Sipas ligjit, një grua ka të drejtë për të braktisur testin e trefishtë. Ka raste kur përkundër diagnostikuar lindur fëmijën në mënyrë të përkryer të shëndetshëm. Nëse rezultati i testimit është e diskutueshme, ajo duhet të rimarrë në një laborator.