17-OH-progesterone rritet - trajtim

17-OH-progesterone (17-oksiprogesterona, 17-OPG, 17-o-progesterone) - pararendës hormone; një lloj "produkt i ndërmjetëm", ​​e cila në një proces kompleks të transformimit të formimit metabolike e hormoneve të ndryshme (kortizolit, estradiol, testosterone).
Arsyet rritur 17-oh progesterone
Shkaku i niveleve të larta të 17-oh-progesterone shpesh qëndron në gjëndra veshkave apo vezoret. Mosfunksionim lindur veshkave (VDKN) - shkaku më i zakonshëm i kësaj rritjeje. Mosfunksionim veshkave shoqëruar me mangësi ose mungesë të një enzimë specifike 21-hydroxylase, e cila së bashku me 17-OH-progresteronit përfshirë në sintezën e kortizolit hormoneve. Enzimë mungon ose është i pranishëm në sasi të vogla, ndërsa hormon prekursor 17-OH-progesterone prodhuar aktive deri tepërt e normës.

Ka dy forma VDKN: klasike dhe jo-klasike. Klasik VDKN përcaktohet në ditët e hershme / muaj të jetës me një shenja të jashtme klinike të një hermafrodytyzmu rreme. Diagnozë formë nonclassical VDKN zakonisht mund vetëm në adoleshencë (në sfond: hirsutism, puçrra fytyre, puçrra fytyre, çrregullime menstruale), ose në moshë riprodhuese (ku gratë përballen me probleme të konceptimit dhe të shtatzënisë).
Përveç kësaj, analizat e gjakut për të përcaktuar nivelet e 17-OH progesterone mund të tregojnë më i lartë se vlera normale në praninë e:


 • sindromen policistike te vezoreve (PCOS);

 • androgen-prodhimin e tumoreve të vezoreve ose gjëndra veshkave;

 • semundja ose sindromi Cushing;

 • Sindromi hypothalamic;

 • hyperprolactinemia;

 • dhe sëmundjeve të tjera.


 • Vlerat normative të 17-OH progesterone
  Standardet e hormoneve seksuale, duke përfshirë edhe paraardhësit e tyre të 17-OH progesterone mund të ndryshojnë laboratorët diagnostike. Në diagnozën duhet të përqëndrohet në treguesit specifike të laboratorëve të referencës janë treguar zakonisht nga analiza.

  Mjekët me reputacion janë të prirur të besojnë se nivele të larta paksa të 17-oh-progesteronit në gratë shtatzëna nuk shëndoshë nuk kanë nevojë për trajtim dhe është normale. Kufiri i kësaj rritjeje - 5 nmol / L = 150 ng / dl = 15 ng / L.
  Gratë shtatzëna gjakut 17-OH-progesterone bërë normë praktike shtatzënisë 17 OPG në rritje, ky fakt është normë fiziologjike. Dhe më plotësisht e pakuptimtë që të përshkruajnë trajtim për nivele të larta të 17-oh-progesterone gjatë shtatzënisë. Përjashtimet e vetme janë raste të VDKN klasike.

  Si për të reduktuar 17-oh-progesterone?


  Nëse niveli analiza e 17-oh-progesterone rritet para fillimit të trajtimit është shumë e rëndësishme për të kuptuar shkaqet e shkeljeve. Trajtimit "të verbër" se një numër i konsiderueshëm i mjekëve praktikuar, në bazë të terapisë vjetër standarde nuk e zgjidh problemin, por shpesh përkeqëson atë.
  Pra, si për të reduktuar 17-oh-progesterone? Pavarësisht nga faktori që e ka shkaktuar rritjen, gruaja emëruar përdorimit të zgjatur të COCs - kontraceptivëve orale të kombinuara (Jess, Yasmin, Diane 3 ose më shumë). Pra, nëse një grua e diagnostikuar me PCOS, funksionimi normal i gjëndra veshkave e një terapi COC para shtatzënisë planifikuar do të zakonisht mjaftojë.

  Nëse shkaku i niveleve të larta të OPG 17 - VDKN nonclassical nevojë për ekzaminim të plotë në endokrinologji dhe gjenetikë, ri-përcaktuar nivelin e 17-oh-progesterone, nëse është e nevojshme Sella MRI dhe masa të tjera diagnostike. Nga VDKN nonclassical shpëtoj pikëpamjet e pamundur dhe në kundërshtim me të pranuara në përgjithësi, të lartë 17-OH-progesteron nuk kërkon trajtim me kortikosteroide.
  Enhanced 17-OH-progesterone në shumicën e rasteve të infertilitetit të rrezikshme. Dexamethasone, prednisone ose kortikosteroidet tjera janë të rekomanduar vetëm të marrë në rast të provuar VDKN jo-klasike dhe vetëm me kusht që shtatzënia nuk ndodh mbi 1 vit, dhe të gjitha shkaqet e tjera të mundshme të infertilitetit janë të përjashtuara.