Teratoma ovarian

Teratoma eshte nje tumor i vezore dhe është një çrregullim chromosomal. Ajo zhvillohet nga qelizat embrion që janë në gjendje të rigjenerohet ndonjë ind të trupit të njeriut.

Llojet e teratomas ovarian


Në përbërjen e tij histologjike të dallojë llojet e mëposhtme:

 • teratoma pjekur i vezore;

 • teratoma papjekur.


 • Teratoma pjekur është një beninje, shpesh karakterizohet nga përmasave të mëdha, ka një sipërfaqe të qetë, i përbërë nga cysts të shumta, të cilat janë pikturuar shpesh në gri dhe të verdhë. 20% e tumoreve ovarian në gratë e moshës riprodhuese është paraqitur formë teratomas pjekur. Rrallë mund të ndodhë gjatë menopauzës.

  Teratoma papjekur është i keq dhe shpesh i shoqëruar nga metastases. Zakonisht ka një formë të parregullt, i pabarabartë i dendur, kodrinore. Jeta e pacientëve me teratomoy papjekur rrallë i kalon dy vjet.

  Ovarian teratoma: simptomat dhe shkaqet


  Në mënyrë tipike, një grua që vuajnë nga teratomoy ovarian rrallë ankohet për ndonjë ndjenjë të veçantë në trup. Sinjalet dhimbje teratoma nuk shkaktojnë ose të përkeqësojnë shëndetin e përgjithshëm. Prandaj, është e vështirë në fillim për të diagnostikuar praninë e saj në mungesë të simptomave të veçanta. Në raste të rralla, një grua mund të ndjehen një ndjenjë e shurdhim në bark. Megjithatë, kjo ndjenjë shpesh mund të ngatërrohet me dhimbje premenstrual. Është e nevojshme që të i kushtoj vëmendje për trupin tuaj, për shkak se shfaqja e papritur e dhimbje për asnjë arsye të dukshme mund të tregojë një rritje në teratomas apo degjenerim malinje.

  Teratomas Diagnoza
  Për vendosjen diagnozë të saktë dhe përcaktimin e trajtimit të nevojshme për të bërë një numër të procedurave klinike:

 • dy duar hulumtime gjinekologjike;

 • Studimet ultratinguj duke përdorur metodën e FTC (ngjyrë Doppler hartës) për të vlerësuar natyrën dhe shkallën e rrjedhjes së gjakut;

 • laparoscopy;

 • X-ray tomography llogaritur.


 • Për të sqaruar Diagnoza e mundur përdorimin e mëtejshëm të sonography.

  Teratoma ovarian, trajtimi dhe prognoza


  Teratomas Trajtimi mund të jetë vetëm përmes operacionit. Para një operacion për të hequr teratomas ovarian, faktorë të tjerë duhet të merren parasysh:


 • mosha e pacientit;

 • tiparet e sëmundjes;

 • prania e sëmundjeve kronike.


 • Nëse teratoma diagnostikuar në vajzat apo gratë e reja nulliparous, metoda më e përdorur përdorur operim laparoscopy e vezores prekur. Gratë në moshë të vjetër (gjatë menopauzës) hiqen plotësisht mitrës me shtojca.
  Në rast të një kombinimi të tumoreve qelizave embrion ose transformimit malinj kur përveç heqjes kirurgjikale të tumorit përshkruajnë një kurs të radioterapisë dhe përdorimin e drogave të veçanta anti-tumor.

  Në mënyrë për të parandaluar formimin e metastases pas rrjedhën e trajtimit të shqyrtuara më tej nyjet limfatike.
  Suksesi Moti i trajtimit përcaktohet nga treguesit e mëposhtëm:

 • teratomas seriozitetit;

 • Struktura histologjike;

 • vendosni lokalizimin;

 • fillimin e trajtimit.


 • Prania e teratoma pjekur ka prognozë më të favorshme. Koha e kaluar në studimin Histologji lejon për të filluar trajtimin sa më shpejt të jetë e mundur, e cila rrit shanset e pacientit për të shërohen.
  Ne duhet të kujtojmë se kist ovarian, nuk teratoma zgjidhë vetë, nëse nuk trajtohet. Por ajo mund të humbur tashmë kohë të çmuar që mund të drejtohen për trajtim të suksesshëm. Në përgjithësi, pas një operacioni për të hequr teratomas dhe terapi ndihmës për të rivendosur recurrences shëndetësore janë vërejtur.