Madhësia normale e vezore

Shpesh, duke marrë në duart tuaja mbi rezultatet e ekzaminimit me ultratinguj e legenit, gratë janë të pyesin se si ata përputhen me organet gjenitale. Për këtë, ajo duhet të jetë madhësia normale e vezoreve të shëndetshme, do të diskutohet në këtë artikull.
Vezoret - një gjëndra femra seksi, të cilat janë formuar dhe vezë të pjekur. Vezoret janë të vendosura në të dy anët e mitrës dhe zakonisht përcaktohet lehtë nga ultrazërit, dhe kur ata të zbuluar shkaqet vështirësi, referencë është povzdoshnaya Vjenë. Vezoret shëndetshëm dhe kanë një formë të mirë alarmohem celular. Në grave të moshës riprodhuese më i së drejtës ciklit dhe vezore majtë të madhësive të ndryshme, që tregon funksionimin e duhur. Sizes vezoret varet nga mosha e gruas, numri i shtatzënive dhe lindjes, ciklit menstrual, të parandaluar përdorimin e kontraceptivëve oral dhe mund të ndryshojnë shumë. Në mënyrë për të zbuluar madhësinë jonormale ovarian, ultratinguj e tyre duhet të kryhet nga e pesta në ditë e shtatë të ciklit menstrual. Ky rol vendimtar në përcaktimin e patologjinë luan një matje jo vetëm madhësitë lineare, si vëllim.

Vezoret madhësi zakonisht luhatet brenda:

 • vëllimi - 4-10 cm3;

 • trashësi - 16-22 mm;

 • Gjatësia - 20-37 mm;

 • Gjerësia - 18-30 mm.


 • Anatomia e brendshme të eksploruar ovarian marrë parasysh fazën e ciklit menstrual. Të vezoreve të përbëhet nga një shtresë e proteinave, në të cilat janë të jashtëm (kortikare) dhe të brendshme (cerebrale) shtresa. Në shtresën e jashtme të femrave të moshës riprodhuese janë follicles e diplomave të pjekurisë ndryshme - papjekur primar (prymordyalnыe) dhe prevoulyatornыe pjekur.

 • Në fazën e hershme folikulare (ditë 5-7) në ultratingujt përcaktohet kapsulë proteinave 5-10 dhe 2-6 mm follicles mesme, të cilat janë të vendosura në periferi të vezores.

 • Në fazën e mesme folikulare (8-10 ditë) janë të përcaktuara qartë dominuese (12-15 mm) gjëndër, e cila vazhdon zhvillimin e saj të mëtejshëm. Follicles tjera të ndalojë zhvillimin e saj, duke arritur 8-10 mm.

 • Gjatë fazës së vonë folikulare (ditë 11-14) gjëndër dominuese arrin 20 mm, me një rritje prej 2-3 mm në ditë. Në fillimin e shpejtë të madhësisë së ovulacionit gjëndër tregon të arritur të paktën 18 mm dhe ndryshimin e qark saj të brendshme dhe të jashtme.

 • Faza e hershme Luteal (ditë 15-18) karakterizohet me formimin e korpus luteum (15-20 mm) në vend të ovulacionit.

 • Në fazën e mesme Luteal (ditë 19-23) trupi i verdhë rrit madhësinë e saj në 25-27 mm, pas së cilës ciklit lëviz në fazën fund Luteal (ditë 24-27). Trupi i verdhë kalbet, ndërsa rënie në madhësi 10-15 mm.

 • Gjatë menstruacioneve trupi i verdhë zhduket plotësisht.

 • Në rastin e corpus luteum shtatzënia vazhdon të funksionojë në vazhdimin e 10-12 javë, duke e bërë prodhimin e progesterone dhe parandalimin lirimin e vezëve të reja.


 • Madhësive vezoret gjatë shtatzënisë rritet për shkak të rrjedhës së më aktive të gjakut, ndërsa vezoret ndryshojnë pozicionin e tyre, duke i shtyrë në mitër në rritje në zonën e legenit deri.


  Kur një grua hyn në periudhë menopauzë, madhësia e vezoreve zvogëlon në mënyrë të konsiderueshme, të dy vezore krahasim. Në këtë periudhë, vezore normale madhësia janë:

 • vëllim - 15-4 cm3;

 • Trashësia - 9.12 mm;

 • Gjatësia - 20-25 mm;

 • Gjerësia - 12-15 mm


 • Prania e patologjisë tregon ndryshim në volumin e ovarian nga më shumë se 15sm3 ose të rrisë një prej tyre nga më shumë se 2 herë. Gjatë pesë viteve të para të menopauzës mund të identifikojë follicles individuale që nuk janë normale.