Kist Endometrioid e vezore majtë

Tipari kryesor i kist endometrioid e vezore majtë, si shumica e cysts në përgjithësi, është dalja në rreshtim endometrial të fshikëzës, e cila është e mbushur me lëng të përgjakshme. Me disa frekuencave është refuzimi i saj, e cila çon në gjakderdhje. Gjakut, i cili nuk merr dalje, akumulon në kavitetin e kist dhe pjesërisht bie në kavitetin e legenit të grave, duke çuar tek formimin e mbështjelljes.

Shkaqet e endometrioid kist në vezore majtë


Arsyet kryesore për cysts ovarian endometrioid nuk janë themeluar plotësisht. Sipas një teorie, gjatë menstruacioneve e qelizave endometrial migrojnë me gjak. Më pas, këto qeliza janë depozituar në sipërfaqen e tubave, vezoreve ose të bjerë në zgavrën e barkut, ku ata formojnë xhepat e sëmundjeve. Tjetër arsye mund të jetë e mundur kirurgji, në të cilën endometrium ishte thyer.


Kist ovarian Endometrioid në shumicën e rasteve ka një madhësi shumë të vogël (vetëm 2.3 cm). Kjo është arsyeja pse ajo është shpesh zbuluar së pari nga rastësia, ultrazërit të vezoreve.
Karakteristikat kryesore të kist simptomatike Endometrioza e vezores majtë janë:

  • dhimbje barku, shpesh japin në bel, rritet me ciklin menstrual;

  • tepër e rëndë mujore;

  • paraqitja e vogël, shpifjeve shkarkimi para menstruacioneve.


  • Trajtimi i kist ovarian endometrioid la


    E vetmja mënyrë për të trajtuar të madh ovarian majtë endometrioma është operacioni. Ky operacion, si Endometrioza laparoscopy cysts ovarian nuk janë të komplikuara.

    Ka pasur raste kur kist ovarian endometrioid, me madhësi të vogël, resorbed spontanisht. Prandaj, mjekët me përvojë para se të trajtimit radikale, të respektojë pacientit gjatë 2-3 cikleve menstruale. Nëse kanë ndodhur ndryshime, pastaj caktuar për kirurgji.