Hiperstimuluese ovarian

Në fertilizimi in vitro është një "rreth të shpëtuar" për shumë çifte që duan të kenë fëmijë, por një nga pasojat më të rënda të kësaj procedure është sindromi hiperstimuluese ovarian. Kushti është një reagim ndaj futjes së një numri të madh të hormoneve, të cilat janë të nevojshme për të stimuluar vezoret.
Simptomat e para të hiperstimulimin ovarian të ndodhë në shtatzëninë e hershme, pra pasi pacienti është kthyer në shtëpi pas zbulimin e dinamikës pozitive. Një tregues i hiperstimulimin ovarian është siklet në bark, ndjenja e intensitet dhe "plotësi", për shkak të një rritje të konsiderueshme në vezore. Së bashku me këto ndryshime në qarkullimin e gjakut dhe lëngjeve grumbullohet në bark, e cila mund të rritet në mënyrë të konsiderueshme bel 2-3 cm dhe një rritje të lehtë në peshë. Këto karakteristika karakterizojnë një formë e butë e sindromës hyperstimulation ovarian, e cila zakonisht zhduket vetvetiu pas 2-3 javësh dhe nuk kërkon ndonjë trajtim të veçantë. Nëse sëmundja shkon nga butë të rënda, atëherë pacientët mund të përjetojnë të vjella, fryrje, diarre. Për shkak të akumulimit të lëngjeve jo vetëm në bark të ulët, por edhe në shkurtësinë e mushkërive të frymëmarrjes dhe të përzier. Në shkallë të rënda Sindromi vezore mund të rritet me një normë prej më shumë se 12 cm, duke shkaktuar dështim akute renale që kërkon shtrimin në spital të menjëhershëm.

Trajtimi i sindromës hyperstimulation ovarian


Bazuar në manifestimet klinike të sëmundjes, trajtimi i hiperstimulimin ovarian mbajtur mjete konservative ose kirurgjikale.
Parimet themelore të trajtimit konservativ përfshin procedurat e mëposhtme:

 • dhënia e pushimit shtrat për të parandaluar vezoret lëndimit;

 • emërimi i një dietë me përmbajtje të lartë të produkteve të proteinave;

 • pajtueshmërisë me regjimin pijshëm deri në 3 litra në ditë;

 • rivendosjen e bilancit fluide dhe electrolyte përdorur zgjidhje gemodez dhe të tjerët;

 • lehtësimin e përzier dhe të vjella nga përdorimin e drogës dhe rregullimin e dietën e përditshme;

 • lehtësim nga dhimbje duke përdorur medikamente dhimbje;

 • Administrata e lëngjeve intravenoze (plazma proteina albuminës) për të rivendosur vëllimit të gjakut;

 • përdorimi i antihistamines për të zvogëluar pėrshkueshmėrisė e capillaries. • Nëse një pacient ka treguar shenja të gjakderdhje të brendshme këputje ovarian, kirurgji praktikohet, së bashku me aplikimin e terapisë konservatore. Në shumicën e rasteve, diagnoza e hershme dhe trajtimi adekuat i pacientit pret për rimëkëmbjen e pas 3-6 javësh të trajtimit.

  Si për të shmangur hiperstimulimin ovarian?


  Para IVF duhet të mendoni me kujdes nëpërmjet parandalimit të hiperstimulimin ovarian.

 • Refuzimi i stimulimit në tendencë të rënda për të zhvilluar sindromi ovarian hiperstimulimin apo reduktim të ndjeshëm në dozë e përgatitjeve Gonadotropin;

 • anulimi i përkohshëm i procedurës së transplantimit embrioni ndjekur cryopreservation e tij për transferimin në mitër në ciklin e ardhshëm menstrual.

 • heqjen e numrit maksimal të mundshëm të follicles dhe cysts që ndodhin gjatë stimulimit;

 • anulluar dhëna dozë ovulimit të Gonadotropin chorionic apo mirëmbajtjes doza të njeriut.
 • Disa të përfshijë gratë në rrezik për zhvillimin e sindromës hyperstimulation ovarian. Ky grup përfshin gratë e reja nën 35 vjeç, veçanërisht ato me një indeks të masës trupore të ulët. Nuk është një mundësi që të ketë komplikime në gratë me polykostoznыh Ovarian Sindromi dhe ata të cilët kanë marrë preparate Gonadotropin njeriut chorionic në të kaluarën. Sindromi ndodh më shpesh në gratë me aktivitet të lartë në serum estradiol dhe gratë me shumë follicles.