Gjakderdhje mitrës në menopauzë

Në menopauzës tek gratë shpesh lindin gjakderdhje jofunksionale mitrës. Ata vijnë në intensitetin dhe kohëzgjatjen ndryshme. Në fakt, gjakderdhje e tillë është një komplikim serioz i menopauzës, dhe ata janë pothuajse gjysma e grave që festuan përvjetorin e tyre të 40.

Shkaku i jofunksionale mitrës gjakderdhje menopauzë (periudha premenopausal) në çrregullime hormonale që lindin për shkak të zhdukjes graduale të pjellorisë. Së pari është një shkelje e ripening gjëndër (korpus luteum). Dhe që nga procesi i follicles është i shqetësuar, ajo çon në shkelje të ndryshimeve ciklike në endometrium. Në mënyrë tipike, ka hyperplasia endometrial, dhe mungesa e progesterone Luteal çon në vonesa të fazës sekretore. Si rezultat i endometrium ndryshuar nënshtrohet nekrozë, trombozë dhe refuzimi pa dallim. Pra, ka gjakderdhje mitrës gjatë menopauzës.


Zakonisht të moshuarit gjakderdhje mitrës të ndodhë menjëherë, ose menjëherë pas çrregullim parë menstrual dhe ata janë duke vazhduar disa javë, ndonjëherë edhe muaj. Kjo gjendje mund të ndjekë një grua për 4-5 vjet pas menopauzës.

Çfarë është gjakderdhje e rrezikshme mitrës?


Për shkak të natyrës së rëndë dhe të zgjatur të rrjedhës shpesh mitrës gjakderdhje gjatë menopauzës çon në anemi. Përveç kësaj, nën maskën e gjakderdhjes jofunksional mitrës mund të fshehin sëmundje serioze - për shembull, tumor, duke përfshirë malinje.


Prandaj, për të sqaruar etiologjinë e gjakderdhje mitrës është shumë e dëshirueshme për të kryer endometrium diagnostike curettage dhe qafën e mitrës. Nëse ju gjeni se shkaku i gjakderdhjes është çdo sëmundje e mitrës dhe shtojca, mjeku do të ju përshkruajnë trajtim të duhur.