Rritja e mitrës - çfarë do të thotë

Shpesh në studim mjeku mund të dëgjojë gruan që mitra e saj është zgjeruar. Kjo mund të shkaktojë disa shqetësime nga ana e pacientit, i cili fillon të vuajë dhe të humbur në conjectures: çfarë mitër është zgjeruar, çfarë do të thotë dhe se si ajo do të jetë në rrezik.
Le të përpiqemi të kuptojmë.

Çfarë e bën termin "mitrës zgjeruar"?


Mitër - një e pelvikut qetë ka dardhë. Në periudha të ndryshme të jetës madhësinë dhe formën e mitrës po ndryshojnë. Në gratë që kanë lindur fëmijë, gjatësia e trupit është 7-8 cm, ata që shkuan përmes lindjes së fëmijës - gjerësi 8-95 - 4-55; dhe peshon 30-100 g.

Nëse gjinekologu tha se mitra është zgjeruar, kjo do të thotë se madhësia e saj tejkalon vlerën normalizuar.
Mëso mitër të zgjeruar mund të shqyrtojë vetëm një mjek.

Pse është zgjeruar mitrës dhe kur ndodh kjo?


Rritja e mitrës mund të shkaktojë si procese normale fiziologjike dhe patologjike. Mitra mund të rritet në madhësi gratë para fillimit të menopauzës dhe gjatë shtatzënisë dhe pas ajo lindi.
Por procesi i rritjes së mitrës mund të shoqërohet me të tjera, shkaqet më serioze. Rritja e mitrës mund të shkaktojë:


  • Fibroids. Ky lloj i tumorit ndikon mbi gjysmën e popullsisë femra të moshës riprodhuese. Ky tumor fijor mund të formojnë në mur, jashtë ose brenda mitrës.

  • Cysts ovarian, e cila përbëhet nga lëngu mbushur zgavrën.

  • Adenomyosis, në të cilën në rritje endometrial muskujve të mitrës.

  • Kanceri i mitrës zakonisht ndodh gjatë menopauzës. Në mënyrë tipike, një tumor malinj i formuar në endometrium dhe shkakton një rritje në madhësinë e mitrës.

  • Shtatzënisë dhëmballë. Kjo sëmundje është e lidhur me zhvillimin anormale e indeve fetusit, e cila gjithashtu çon në një rritje në kancer. Kjo ndodh rrallë.