Urinim në Grave

Para se të diagnostikuar problemet urinimi në gratë e çdo moshe, duhet të dinë se si urinim është normale.

Urinim normale në gratë


Zakonisht gratë gjatë ditës është 6-7 urinim, ndarë në 15 litra urinë verdhë transparente, pa papastërtive kripërat, gjak ose mukozë. Kështu nuk ka ankesa të dhimbjes ose urinim të shpeshtë.
Normalisht urinim në gratë janë të mbushura kur fshikëz, ata janë shumë të fortë dhe në proporcion me përmbajtjen. Një variant i normës, në të cilin rast urinim i shpeshtë fiziologjik, ju duhet të konsideroni të shtatzënisë, ndryshimet e hormoneve në trup dhe mosha.

Shkelja e urinimit në gratë


Problemet gjatë urinimit janë si rezultat i sëmundjeve të ndryshme të sistemit urogjenital ose organet e tjera, dhe si pasojë e çrregullimeve të caktuara funksionale.

 • Për shembull, urinim i shpeshtë në femrat me lirimin e një sasi të vogël të urinës mund të ndodhë me sëmundjet inflamatore të veshkave dhe fshikëzës, hipotermi, tumoret e fshikëzës, neurozë.

 • Një urinim i bollshëm dhe të shpeshta në gratë ndodh në diabet insipidus dhe diabetit, shtatzënia, sëmundjet e sistemit nervor qendror, shkelje të regjimit të pijshëm, dehje, duke marrë drogë diuretik.

 • Kur urinim i shpeshtë kryesisht gjatë natës duhet të mendojnë e sëmundjeve inflamatore të veshkave.

 • Urinim i ngadalshëm dhe i vështirë në gratë me thirrje dhe ndjenja e dhimbshme e zbrazjes jo të plotë të fshikëzës ndodh në sëmundjet e veshkave, fshikëzës dhe uretrës në praninë e gurëve, inflamacion, trupat e huaj, tumoret apo kufizimeve.

 • Siklet dhe dhimbje gjatë urinimit në gratë ndodhin jo vetëm në inflamacion të sistemit urinar, por edhe në sëmundjet inflamatore ose tumoreve organet e ngjitur (mitrës dhe shtojca, shtojca, peritoneum legenit, vagina).

 • Urinim i pavullnetshëm tek gratë (mospagesa e urinës në fshikëz) është në thirrje imponues për të urinuar. Megjithatë, kur mosmbajtjeje pavullnetshëm urinim në gratë - një mbajtje e dobët e urinës në fshikëz edhe pa dëshirave. Ndodh mosmbajtjeje të vërtetë dhe të rreme, nëse urina qarkullon nën lindura gabuar ose të fituara përmes vrimave, të cilat nuk duhet të jetë në fshikëz, atëherë vërtetë spontanisht rrjedh nëpër muskul unazor. Mosmbajtjeje ndodh në keqformimet kongjenitale te sistemit nervor qendror ose traktit urinar, dëmtime të tyre në proceset atrofik ose degjenerative të uretrës dhe fshikëz, CNS.

 • Mbajtje urinar është për shkak të pamundësisë për të zbrazët fshikëz vetëm. Kur shkaqet mekanike mbajtja urinar urinim të vështirë në gratë është për shkak të pranisë së gurëve traktit urinar, tumoret apo një trup i huaj apo shkelje e prodhimit të urinës kur presioni nga proceset jashtë patologjike në organet fqinje, për të cilat ajo nuk mund normalisht të dalë.

 • Ndonjëherë, duke shkelje mekanike të qenët i qartë ndonjëherë urinim me ndërprerje në gratë pika e urinës në fshikëz të mbushur me njerëz. Mbajtjen urinar mund të shkaktohet nga një shkelje e sistemit nervor qendror, për shembull pas lëndimeve, operacionet, lindjes zgjatur.


 • Çrregullime cilësi urinim në gratë


  Në cilësore sasiore dhe ndodhin çrregullime urinim (ndryshimet në alokuar urinë).
  Këto përfshijnë shfaqjen në urinë:

 • sedimenteve kripë (kripëra urate, fosfateve, oxalates);

 • proteina (sëmundjet inflamatore dhe degjenerative të veshkave);

 • gjakut (rruazat e kuqe me gurë të freskëta, inflamacion të traktit urinar dhe ndryshuar në glomerulonefriti);

 • një numër i madh i qelizave të bardha të gjakut (kur inflamacion purulent);

 • bakteret.