Simptomat e PMS

Edhe pse një herë në jetë për çdo vajzë apo grua ballafaqohet me manifestime të sëmundjeve të tilla si sindromi premenstrual, ose shkurtimisht PMS. Ajo është një proces ciklik i ndryshimit të një gruaje pak ditë para fillimit të parashikuar të menstruacione. Zakonisht kjo gjendje mund të zgjasë nga dy ditë në disa javë. Shkencëtarët janë më të prirur për të mendimit se për shkak të shfaqjes së PMS ndryshimeve hormonale tek gratë.
Mos automatikisht rri një etiketë PMS për shkak të pranisë së saj mund të shihet vetëm në përsëritje të vazhdueshme mujore dhe praninë e më shumë se dy simptomat e PMS. Shumë shpesh, gratë ngatërrojnë simptomat e sindromi premenstrual me simptomat e çrregullimeve depresive. Për të dalluar simptomat mund të krijojë një kalendar të veçantë në të cilën për të regjistruar sjelljet e tyre dhe përgjigjet fiziologjike gjatë tri cikleve menstruale. Në këtë rast është e mundur për të gjetur PMS në femra.

Simptomat e PMS në gratë


Është e nevojshme të bëhet dallimi në mes simptomave fiziologjike dhe psikologjike. Grupi i parë i simptomat përfshijnë:

 • ndryshim në temperaturën e trupit gjatë PMS drejt përmirësimit të saj;

 • siklet në bark të ulët mbrapa dhe të poshtme, zvarritje dhimbje;

 • marramendje dhe dhimbje koke në ICP;

 • përzier dhe ndryshim oreksi si një nga simptomat kryesore të PMS (shpesh overeating);

 • puçrra fytyre në ICP në fytyrë dhe në trup për shkak të ndryshimeve hormonale;

 • ënjtje dhe dhimbje në gjoks gjatë PMS;

 • Ndryshimi në sferën seksuale (të plotë ose ftohtësi seksuale, apo, anasjelltas, rrit dëshirën seksuale).


 • Nga manifestimet psikologjike e PMS përfshijnë:

 • çrregullime të gjumit (pagjumësia, sleepiness);

 • rritur pakënaqësi;

 • ankthi dhe frika unreasoning;

 • agresiviteti;

 • ndryshimet e shpeshta të humorit gjatë PMS;

 • depresioni (si një formë ekstreme e manifestimit në gratë gjatë PMS).


 • Në të njëjtën grua mund të vëzhgojnë simptomat komplekse të dy zonave - fiziologjike dhe psikologjike. Ose vetëm në çdo aspekt një.

  Si për të përballuar me sindromi premenstrual?


  Në mënyrë për të parandaluar çrregullime depresive në gratë duhet të jenë më të vëmendshëm ndaj saj si të afërmit, kërkohet mbështetje shtesë, durim dhe mirëkuptim.

  Për të korrigjuar çrregullime fiziologjike duhet të konsultoheni me një obstetër-gjinekolog i cili do të zgjedhë mjekim më të mirë.
  Mos harroni se ne shpesh përpiqemi për të shëruar një rezultat, duke harruar rrënjët që çoi në ngjarjet aktuale të jetës. Dhe për të gjetur shkaqet e PMS mund të aplikojnë në fushën e psikologjisë. Mënyra më efektive për të luftuar IPR është psikoterapi. Përdorimi i teknikave të sjelljes terapi do të shpëtoj i terminaleve në trup, të shohim jetën dhe marrëdhëniet e tij me njerëzit e tjerë. Si shtesë, ju mund të përdorni teknika meditimi dhe joga për të ndihmuar të çlodhur trupin dhe për të rritur vitalitetin e trupit. Metoda e trajtimit Arti është gjithashtu në gjendje të bëjë efekt qetësues. Për shembull, një grua mund të filloni duke tërhequr dhe kështu punojnë jashtë problemet e tyre psikologjike që pengojnë atë për të jetuar në fuqi të plotë.

  Një grua duhet të mbani mend se sindromi premenstrual - një fenomen i përkohshëm. Por në qoftë se simptomat janë manifestim shumë të gjalla, është e nevojshme për t'u marrë me ta, që të mos helmuar jetën. Si prania e tyre jo vetëm që pengon gratë të jetojnë një jetë të plotë, por edhe produktiv, me sukses të komunikojnë me kolegët dhe miqtë. Vetëm kjo luftë ndonjëherë është shumë e vështirë. Në këtë situatë, të afërmit, të dashurit të aftë për të siguruar mbështetje psikologjike për gratë në mënyrë të rëndësishme për të gjatë simptome akute e PMS.