Kanceri i vaginës

Kanceri vaginal - neoplasms malinje natyra primare ose metastatic në rreshtim të vaginës. Kanceri vaginal janë diagnostikuar çdo vit rreth 2 mijë gra, rreth 3% të të gjithë tumoreve malinje gjinekologjike, fatale 5-7%. E rrezikut të veçantë janë gra të moshës 55-65. Në raste të rralla, kanceri mund të zbulohen në moshë të hershme të vajzave. Parashikimi i favorshëm në qoftë se diagnostikohet menjëherë.

Kanceret e vaginës


Në varësi të llojeve e prekura nga indet e tumorit (tumor strukturë histologjike) dallohen:


 • kanceri vaginal qelizë squamous - zhvillohet nga qelizat e mukozën rreshtim brenda vaginës;

 • Qelizat e muskujve të butë në indet e tumorit;

 • qelizat e tumorit të gjëndrave indeve;

 • qelizat e tumorit indeve ndër-muskujve.


 • Sipas fazave të zhvillimit janë llojet e mëposhtme të kancerit vaginale:

 • Kanceri noninvasive (faza 0). Në këtë fazë, tumor rritet dhe ka kufij të qartë.

 • Faza e kancerit invazive I. Tumor rritje nga indet e mukozës vaginale.

 • Faza e kancerit invazive II. Shpërndarë në paravahynalnыe indeve (e vendosur në mes të vaginës dhe muret e legenit).

 • Faza e kancerit invazive III. Tumori penetron muret e pelvisit.

 • Invazive fazë kanceri IV. Përhapet në organet fqinje: fshikëz, zorrët.


 • Simptomat dhe shenjat e kancerit vaginale


  Kancere fazën e hershme të vaginës, zakonisht asimptomatik. Më vonë shfaqen simptomat e mëposhtme:

 • marrëdhënie seksuale të dhimbshme;

 • dhimbje në kryqe, legen, zonën pubike;

 • ënjtje të këmbëve;

 • vështirësi në lëvizjeve të zorrëve, urinim;

 • përzgjedhje, të ngjashme me sekrecioneve gjatë candidiasis (mëllenjë);

 • hemorragji, spontane apo pas marrëdhënieve seksuale - gjak të kuqe të ndritshme.


 • Arsyet dhe faktorët për kancer vaginale


  Kanceri i vaginës mund të ndihmojë:

 • Pritja nëna e sëmurë gjatë shtatzënisë disa barnave.

 • Infeksioni me virusi lyth njeriut, transmetuar seksualisht.

 • Infeksion me virus i mungesës së imunitetit njerëzore (HIV).

 • Mosha.

 • Kanceri i trupit dhe qafës së mitrës.

 • Rrezatim (p.sh. gjatë terapisë rrezatuese legenit).


 • Diagnoza e kancerit të vaginës


  Përfshin:

 • Rishikimi organet e legenit (vaginë, qafën e mitrës, vezore, zorrës së trashë, tubat fallopiane);

 • Smears në onkotsytolohiyu (shpifjeve PAP)

 • (qelizat marrjen e mostrave indit për kërkime) biopsi;

 • ultratinguj;

 • CT.


 • Për diagnozë të saktë është e nevojshme të dinë se çfarë ajo duket si kanceri vaginale. Në fazat e hershme të sëmundjes mund të jetë vetëm një ulçerë e vogël në mukozën, përhapja papilare. Në fazat e mëvonshme - Konsolidimi i madhësive të ndryshme.

  Trajtimi i kancerit vaginale


  Metodat e trajtimit të kancerit është zgjedhur në varësi nga shkalla e invasiveness (shpërndarjes), madhësia e tumorit dhe faktorëve të tjerë. Kështu, madhësia relativisht e vogël e tumorit dhe një vend të kufizuar, ndoshta prerje pjesshme, heqja e saj lazer ose të azotit të lëngshme.

  Në masë të madhe e invasiveness ose praninë e metastases tregoi heqjen e plotë të vaginës ose mitrës. Gjithashtu, për të reduktuar me permasa tumor përdoret kimioterapia, por zakonisht në kombinim me metodat kirurgjikale. Trajtimi i kancerit te trungu vaginë (pas heqjes së mitrës ose vulvë) është kryer në mënyrë të ngjashme.