Kanceri i qafës së mitrës invazive


Shkaku kryesor i kancerit të qafës së mitrës është papillomavirus njeriut, e cila shkakton dysplasia qafës së mitrës qelizat epiteliale mitrës dhe degjenerimin e saj malinje. Virusi transmetohet seksualisht, dhe infeksioni ndodh gjatë marrëdhënieve seksuale të pambrojtur. Rreziku i infeksionit rritet me fillimin e hershme të aktivitetit seksual, partnerë të shumta seksuale jo vetëm gratë, por partnerin e saj seksuale, ajo zvogëlohet me partnerët dhe monogami pothuajse asnjë vajzat.
Faktorët që kontribuojnë në degjenerim të qelizave - një pirja e duhanit, çrregullime hormonale, sëmundjet kronike inflamatore të qafës së mitrës, rënie lokale apo të përgjithshme në imunitet, kirurgji në qafën e mitrës.

Format e kancerit të qafës së mitrës


Ka paraklinike kancerin e qafës së mitrës jo-invazive dhe pushtuese. Nëse kanceri i qafës së mitrës preinvasive nuk shkon përtej epitelit, kanceri pushtuese pushton jo vetëm në shtresat e thella të qafës së mitrës, por edhe në organet fqinje dhe metastasizing në nyjet limfatike dhe organet e largëta.

 • Kancer paraklinike është e ndarë në karcinomës preinvasive in situ, dhe kancerin cervikal microinvasive (ose fazë të parë në invadimit të Stroma 3 mm në).

 • Kanceri i qafës së mitrës pushtuese fillon me 1b fazë, kur pushtimi i tumorit vazhdon në një thellësi prej më shumë se 3 mm

 • Për të infestations të përfshijë të gjitha fazat e tjera të kancerit: Faza 2 me infiltrimin e organeve ngjitur - e sipërme 2/3 e vaginës apo trupin e mitrës me një dorë.

 • Faza 3 me infiltrimin e gjithë murit vaginal ose legenit në tranzicion

 • 4 faza me kalimin në fshikëz apo përtej legen.


 • Në varësi të cilën e qelizave është një tumor malinj, dallimin llojeve të ndryshme të kancerit, secila prej të cilave invazive:

 • karcinoma squamous qelizë të mitrës (me ose pa keratinization keratinization, madhe - ose të vogla qelizore);

 • adenokarcinoma;

 • tumor qelizë squamous -glandular;

 • Tumor kanzeroz adenoydno-cistike;

 • kanceri nedyffyryntsyyrovanыy.


 • Diferencimi i ulët i qelizave të kancerit, të rënda rrjedh sëmundje.
  Klasifikimi Ndërkombëtar i qafës së mitrës kanceri i kancerit preinvasive zero korrespondon me fazën e klasifikimit klinik dhe Tis ndërkombëtare. T1a microinvasive përgjegjës dhe kanceri pushtuese - të gjitha hapat e klasifikimit ndërkombëtar, me:

 • T1b - një kancer, vetëm pushtimi i kufizuar i qafës së mitrës;

 • T2 - kanceri përtej qafës së mitrës përgjigjur dy faza;

 • T3 - kanceri shkon në murin e legenit apo vaginë zë përgjigjur tri faza;

 • T4 korrespondon me 4 klasifikimit klinik fazë.


 • Metastazë e kancerit të qafës së mitrës pushtuese


  Por në klasifikimin ndërkombëtar ka shtuar N - metastaza në nyjet limfatike:

 • N0 kur ata janë të mungon;

 • N1 kur ata janë vetëm në nyjet limfatike regjionale;

 • në N2 - largëta.


 • Përveç metastases në nyjet limfatike në klasifikimin ndërkombëtar është përcaktim për metastases largët - M, ose ata janë - ose jo M1 - M0. Pra, shtoni procesin ndërkombëtar Klasifikimi ynvazyyvnoho në fillim të kancerit të qafës së mitrës mund të jetë kështu: T1bN0M0.