Menopauza vonë

Mosha mesatare e femrave kur procesi fillon vyshket pjellorisë, duke filluar 45-55 vjet. Në qoftë se menopauza është përgjegjëse për këtë periudhë, ajo është konsideruar normë. Në rastet kur ndryshimet e lidhura me moshën janë ndjerë pas 55 vitesh, ne mund të flasim për një menopauzë të vonuar.

Çfarë është menopauza vonë?Pra, ne kemi gjetur se menopauza vonë është quajtur qoftë hormonal fillon pas moshës 55 vjet. Shpesh, menopauza vonë në gratë tregon praninë e sëmundjeve të sistemit riprodhues (fibroids mitrës, kancer dhe të tjerët). Megjithatë, kjo është vetëm një probabilitet - shpesh moshës së menopauzës fillon si, gjenetikisht të prirur si rezultat i menopauzës nënës së vdekur. Gjithashtu menopauza mund të fillojë më vonë transferohet si pasojë e terapisë rrezatuese, kirurgji, sëmundjet gjinekologjike me mosfunksionim e vezoreve, mitrës apo gji.

Pra, nëse menopauzë vonë, por ndërsa ju rregullisht vizitojnë një gjinekolog dhe të sigurt në shëndetin e tij, atëherë nuk ka arsye për shqetësim. Që menopauzës fund një grua ka disa avantazhe:

  • është e mundur që më mbajnë të rinjve dhe bukuri natyrore, si organ vazhdon të prodhojë estrogjenit, i cili është përgjegjës për atraktivitetin femëror;

  • Estrogjenit gjithashtu ndihmon të mbajë kalcium parandalon shkatërrimin e kockave;

  • Atherosclerosis, shkaku kryesor i sëmundjeve të tilla si sulmi në zemër dhe infarkti, merr shtyrjen e saj.


  • Megjithatë, menopauza vonë, ka aspekte negative të tilla si:

  • të jetë e mundur për të krijoj një fëmijë, dhe kështu nevojën e kontraceptive;

  • Gjithashtu të gjithë e dimë se një gjë e tillë si një menopauzës vonë mund të jetë një shenjë e kancerit, dhe për këtë arsye kërkon monitorim të vazhdueshëm mjekësor.


  • Çfarëdo menopauza - herët a vonë, ajo është ende e pashmangshme. Prandaj është e domosdoshme në këtë periudhë një qëndrim të përgjegjshëm ndaj shëndetit të tyre, të dëgjoni me kujdes për gjendjen e tij, për të udhëhequr një jetë aktive dhe të trajtojnë këto ndryshime si një proces natyror.