Simptomat e menopauzës tek gratë

Në jetën e çdo gruaje të vijë një kohë kur orë biologjike ngadalësojë kursin e saj, dhe tipar kryesor femër - aftësinë për të krijoj dhe të lindjes një fëmijë - fillon të bjerë. Më vonë, ajo zhduket. Vjen hormonal ndryshon trupin - menopauzë. Si të njohin atë që vjen? Cilat janë shenjat në kulm? Kjo do të diskutohet në artikullin e sotëm tonë.

Menopauza: shenja


Menopauza ose menopauza nuk vjen papritur. Ka një numër të simptomeve që ndodhin gradualisht me disa interval kohe. Shenjat e para të menopauzës tek gratë zakonisht ndodhin në mes të moshës prej 46 deri 50 viteve. Tranzicion të qetë nga fertilitetit të zvogëluar e trupit të femrës në pleqëri mund të zgjasë rreth 20 vjet. Ovarian efikasitetit dobësimi treguar një reduktim në "femër" hormon, dhe ajo nuk mund të ndikojnë në gjendjen e përgjithshme të të gjithë organizmit. Pra, shenjat e para të menopauzës:


 • reduktuar prodhimin e estrogjenit hormonit;

 • parregullsi menstruale (periudha të parregullta);

 • rritur ndjeshëm ose ulur sasinë e shkarkimit gjatë menstruacioneve;

 • shkelja e thermoregulation e trupit.


 • Funksioni hormonal ovarian gradualisht zvogëlohet deri në pikën që estrogjenit dhe plotësisht pushon prodhuar. Pastaj ka një ndërprerje të tërësishme të menstruacioneve. Është e rëndësishme të mbani mend se shenjat e para të menopauzës - muaj parregullsia - nuk e shprehu vetëm mungesën e menstruacioneve. Ndryshimi kohën e ciklit gjithashtu sugjeron ndryshimin e ovulacionit. Reduktimi periudha ovulimit, dhe shuma e tyre në vit, tregojnë ardhjen e shpejtë të menopauzës.

  Simptomat e menopauzës të hershme në gratë


  Kjo ndodh dhe si rezultat i sëmundjeve kronike e aparatit gjenital femëror, çrregullime të tjera hormonale, ndikimin agresive e faktorëve të jashtëm (rrezatimi, kimioterapia) ose trashëgim të ngjashme është pjelloria e hershme zhdukjes. Në raste të tilla, simptomat e vërejtura në fillim të menopauzës tek gratë e moshës paraprin fillimin e moshës normale e menopauzës. Ndonjëherë menopauza e hershme mund të ndodhë edhe në 20 vjet - një periudhë kur funksioni seksual është ende në fazën e zhvillimit.

  Simptomat e hershme menopauzë - mungesës së menstruacioneve gjatë vitit. Ndryshojnë ciklet hënore shoqëruar nga një përkeqësim të përgjithshme në shëndetësi. Swings humor, çrregullime të gjumit dhe të plakjes në mënyrë dramatike të dukshme - paralajmëruar shenja. Qasje me kohë në një mjek për të ndihmuar të minimizuar simptomat e menopauzës. Medikamente hormonale, vitamina, jetese aktive në mënyrë të konsiderueshme ngadalëson procesin e menopauzës të hershme.

  Simptoma të tjera të menopauzës


  Në faktorët kryesorë që sinjalizonin qasjen e menopauzës, ka disa shenja të tjera të shfaqjes menopauzës lidhur me mungesën e estrogjenit:


 • takikardi;

 • ndryshime të papritura në presion;

 • marramendje;

 • ndjenja e papritur e ngrohtësi (shtyer);

 • thatësi e lëkurës dhe mukozës sipërfaqeve;

 • forcim, joints, lëkurës dhe muskujve indeve;

 • ndryshimi i sistemit urinar (vonese ose urinim pavullnetshme);

 • thatësi dhe djegia e organe gjenitale të jashtme;

 • dhimbje gjatë raportit seksual.


 • Shpesh, këto simptoma të më të shqiptohet gjatë ristrukturimin e trupit të femrës. Nga rruga, nga shenjat e para të menopauzës të hershme për një ndërprerje të plotë të menstruacione mund të marrë një deri gjashtë vjet. E gjithë kjo kohë kërkon mbikëqyrje mjekësore e specialistëve në fusha të ndryshme: gjinekolog, urolog, endokrinolog, mammologist, ortoped, kardiolog, rheumatologist.