Shëndetin mujore pas menopauzës pas 40

Menopauza në jetën e një gruaje - është një grup i ndryshimeve hormonale kryesor i së cilës është menopauza. Disa thonë se menopauza është në gjendje të sjellë në një avari nervor, dhe pothuajse e padurueshme për të pacientit. Megjithatë, statistikat tregojnë se shumica e grave të tolerojë atë shumë të qetë, pa ndryshime të dukshme mendore dhe fizike. Menopauza është klasifikuar si dy faza kryesore: perimenopause dhe menopauzë. Mitrës gjakderdhje në rastin e parë një numër arsyesh. Nëse menopauza ka ndodhur, por pacienti është gjetur në muaj pas menopauzës - një arsye të rëndësishme për të parë një mjek dhe të filloni testin. Disa gra muaj gabimisht pas menopauzës është i lidhur me dështimin hormonal. Në një farë mase, shkaqet e këtij fenomeni në fakt mund të jetë relativisht i parrezikshëm për shëndetin e grave. Megjithatë, pozita, e cila tregon natyrën normale të këtij fenomeni, dhe duke injoruar simptomat mund të çojë në pasoja serioze.


Përmbajtje

Mitrës gjakderdhje: Klasifikimi
Klasifikimi i gjakderdhje për shkak të manifestimeve të tyre
Patologjike shkakton menstruacioneve pas menopauzës
Fazat diagnoza
Trajtimi i gjakderdhje mitrësMitrës gjakderdhje: KlasifikimiMujore pas menopauzës mund të shfaqen në shumë faktorë. Statistikat e rasteve patologjike, ata nuk vijnë më pak se gjashtë muaj pas fillimit të menopauzës. Ka një teori sipas të cilit endometrium mund të rritet për një kohë të gjatë, kështu që pas menopauzës vjen muaj. Ajo është e lidhur zakonisht me tocopherol hypervitaminosis (vitaminë E), i cili promovon daljen e rritje endometrial në mitër. Nëse vit pas menopauzës filloi mujore, ky faktor mund të jetë i lidhur me këtë çështje.

Llojet e gjakderdhje mitrës janë të ndarë në bazë të supozimeve të tyre:Sëmundjet e sistemit riprodhues. Nëse hëna nisi gjashtë muaj apo një vit pas menopauzës, kjo mund të sinjalizojë inflamacion në endometrium, qafën e mitrës, myometrium, vaginë apo vezoret. Për të vendosur një diagnozë të saktë, ju duhet të kontaktoni gjinekologun tuaj dhe të kalojë provimin, duke përfshirë ultrazërit legenit;
Gjakderdhje të lidhur me balancimin hormonal. Gjatë hormonet menopauzës gjitha gratë vuajnë ristrukturimin globale. Kjo mangësi progesterone ndikon në gjendjen e brendshme të endometrium, duke shkaktuar atë proceset atrophic. Kjo provokon gjakderdhje në gratë postmenopausal, por ata ende mund të dallohen nga gjakderdhje mujore dhe, mbi të gjitha, në numër të madh, cilësi dhe ngjyra;

Gjakderdhje iatrogjenike. Ata mund të ndodhë vit pas menopauzës pavarësisht përdorimit të rregullt të disa barnave medicinale;
Gjakderdhje në sfondin e terapi zëvendësimi të hormoneve (ZTH). Një parakusht për çdo muaj shfaqjen nëpër periudhën pas fillimit të menopauzës mund të rritet prodhimin e progesterone, e cila ofron terapi ciklike. Duhet theksuar se ky është lloji i vetëm i gjakderdhjes ka të drejtë të ekzistojë në gratë postmenopausal. Zakonisht mujore shërohen plotësisht dhe janë ndjerë si në ciklin normal menstrual. Ndryshimi i tyre kryesor nga periudha tipike menstrual - jo clots dhe kishte një numër të zgjedhje. Gjakderdhje të tilla të rregullt mund të zgjasë 3-4 ditë një herë në muaj, të lehtë për të kryer grua nuk shoqërohet me dhimbje të forta dhe gjendja e keqe;

Patologji Extragenital. Gjakderdhje mund të ndodhë një vit ose më pak pas menopauzës, kur kjo sëmundje dhe të kontribuojë për mosfunksionim të organeve të brendshme. Këto përfshijnë cerozë, shkelje të anomalitë koagulimit natyrore në gjëndrën tiroide si hypothyroidism dhe hyperthyroidism, etj


Klasifikimi i gjakderdhje për shkak të manifestimeve të tyreNdodh sepse pas menopauzës, mjekët gjakderdhje janë të ndarë në llojet e mëposhtme:Polymenorrhea. Procesi ka ngjashmëri të dukshme me menstruacionet e grave të zakonshëm. Gjakderdhje të fillojnë të tregojnë pas gjashtë muaj apo një vit, karakterizuar nga karakteri i rregullt dhe "ciklit" të shkurtër. Ka vazhdimisht, hapësira kohore në mes tyre nuk është më pak se 21 ditë.

Menorrhagjia. Gjakderdhje të zgjatur të rënda (të paktën 80 gjakderdhja ml) që ndodh në mënyrë të rregullt;
Menometrorahiya. Izolimi të rëndë dhe të zgjatur, nuk veshin bazë të rregullt. Zakonisht manifestuar nëpër kohë të ndryshme. Nuk mund të ndihet për muaj.
Metrorrhagia. Shumica gjakderdhje e rëndë mitrës, ndodhin rregullisht, por ndryshe nga menometrorrahyy, kanë intervale të ulët kohore ndërmjet tregon.Patologjike shkakton menstruacioneve pas menopauzësNdër arsyet që mund të provokojnë shfaqjen e gjakderdhje, më të pafajshëm janë droga hormonale. Kombinimi i estrogjenit dhe progesterone fillon procesin e shkarkimit ciklike si menstruacioneve. Nëse pacienti merr medikamente hormonale, dhe një vit më vonë zbulon veten në paraqitjen e menstruacioneve pa dhimbje - një dukuri konsiderohet normale. Gjakderdhje të tilla janë karakter të rregullt, intervali në mes të fillimit të menstruacioneve të tyre i afrohet një cikël standarde. Ata kanë një dendësi të vogël në karakteristikë shkarkimit u vu re clots. Hëna në sfondin e terapi të hormoneve mund të ndodhë shumë më herët se një vit pas menopauzës. Shpesh vitet e fundit, deri në heqjen e terapisë.

Gjakderdhja më e zakonshme patologjike pas menopauzës përfshijnë izolimit, të shkaktuar tumore në organet e sistemit riprodhues të femrës. Tumoret mund të jenë malinje dhe beninje. Të përfshijnë fibroids të mirë dhe polyps në endometrium dhe mitrës. Megjithatë, mbani mend se pa diagnozën e hershme dhe trajtimin efektiv të tumoreve të tilla mund të fitojnë natyrën malinje apo të përfshijë një numër të çrregullimeve të tjera dhe sëmundjet.
Në gratë postmenopausal, në mënyrë që të 5-10% të pacientëve, gjakderdhje të lidhura direkt me kancerin endometrial ose kanceri i qafës së mitrës. Rrezik të lartë të kancerit duhet që menjëherë të i kushtoj vëmendje të grave simptomë. Mos harroni se diagnoza e hershme dhe trajtim të hershëm - çelësi kryesor në ruajtjen e jetës dhe shëndetin. Nëse ekziston dyshimi i një tumor malinj, paniku nuk është e nevojshme. Mjekësia moderne mund të zgjidhin këtë problem, edhe pa përdorimin e metodave agresive (rrezatimi dhe kimioterapia), të uyazyka se sëmundja është zbuluar në një fazë të hershme.

Sëmundje të tjera të cilat dukuri e asociuar e gjakderdhjes:Sindromen policistike te vezoreve;
Hyperplasia endometrial;
Fibroids Submucosal endometrial;
Vaginitis atrofik;
Tumoret beninje ovarian;
Cervicitin;
Atrofi i endometrium;
Hyperplasia;
Kanceri i vaginës.Periudha klimaterike zakonisht zgjat vit pas periudhës së fundit menstrual. Të gjitha gjakderdhje në trupin e një gruaje rinovohet pas këtij afati, zakonisht të referuara fenomeneve patologjike që kërkon diagnozë të menjëhershme. Në sëmundjet e sistemit urogjenital femër, devijimi mund të jetë shkaktuar nga çrregullime endokrine. Prandaj, një grup të veçantë të rrezikut përfshin pacientët të cilët kanë probleme me metabolike dhe endokrine sistemeve.

Fazat diagnozaKur menstruacioneve pas menopauzës, një grua në çdo mënyrë duhet të kontaktoni mjekun për të konfirmuar ose përjashtuar diagnozën veçantë. Diagnoza mjekësore e gjakderdhje mitrës zhvillohet në disa faza:Ekzaminimi klinik gjinekologjik;
Analiza dhe skema e vlerësimit humbja e gjakut menohramm;
Në menopauzës Perimenopause - provë hCG gjakut të përjashtojë shtatzëninë;
Complete numërimin e gjakut, hemoglobinë dhe eritrociteve kërkimore;
Analiza biokimike e gjakut;

Coagulogram;
Një test i gjakut për hormonet;
Tiroide kërkimore;
Shënuesit kancerit;
Ultratinguj Transvaginal;
Terapi magnetike rezonancë të legenit;
Zgavër endometrial biopsi;
Shpifjeve e mitrës;
Ekzaminimi Hysteroscopic.Trajtimi i gjakderdhje mitrësTrajtimi Skema e gjakderdhje mitrës pas menopauzës mjek i emëruar në bazë të arsyeve për të cilat janë quajtur. Nëse patologji extragenital - të trajtohen sëmundje themelor. Nëse mosfunksionim dhe riprodhuese sistemet urinar emëruar kursin e terapi të drogës, por në disa raste mund të kërkojë ndërhyrje kirurgjikale urgjente dhe urgjente.

Kur gjakderdhje papritur e rëndë mund të kenë nevojë kujdes emergjent. Ajo zakonisht shfaqet në një spital.Nëse mjeku dyshohet patologjinë intrauterine, ai mban një hysteroscopy emergjence. Nëse zgavrën endometrial janë polyps dhe rritje të tjera të bërë operim të tyre.
Nëse shkaku i gjakderdhjes ishte hyperplasia, kryhet operacioni endoskopik me curettage të mitrës.
Nëse sqarim mbi ekzaminimin klinik gjinekologjik asnjë shkak organike, është përdorur kroveostanavlyvayuschaya terapi.
Kjo pasohet nga shqyrtimi i mëtejshëm i trupit në një mënyrë stacionare.
Trajtimi i mëtejshëm varet nga devijimi, e cila provokoi gjakderdhje. Në praktikën klinike, më i zakonshëm që përdoret terapi zëvendësimi të hormoneve është për të rivendosur ekuilibrin e progesteronit dhe estrogjenit. Nëse ka ndonjë rritje apo tumoret, ata shpesh hiqni nga operacioni. Nëse sëmundjes tiroide dhe të brendshme organeve shoqërues, pacienti është caktuar një kurs të terapisë drogës dhe dietë të veçantë (veçanërisht në hypothyroidism dhe hyperthyroidism). Shpesh mjeku përshkruan korrigjuese komplekset terapi multivitamin. Kanceri mund të shërohet me heqje kirurgjikale të tumorit; nëse është e nevojshme, trajtimi vazhdon duke përdorur chemo - dhe radiotherapy.

Kur mitrës gjakderdhje gjatë menopauzës, gratë duhet të kuptojnë se kjo simptomë është shumë specifike, dhe në disa raste vetëm ai mund të sinjalizojë praninë e kancerit. Ankesa Pra, në kohë për një ndihmë të kualifikuar në këtë rast është e nevojshme.