Hyperplasia gjëndrave endometrial


Hyperplasia e epitelit quajtur gjëndrave sëmundje të mitrës, e karakterizuar nga një ndryshim në stroma dhe gjëndra të mukozës. Duke folur më të lehtë, hyperplasia ind gjëndrave - është vulë e tepruar (përhapja) e endometrium. Ajo trashet në mënyrë të konsiderueshme në krahasim me ato rregulla.
I përgjithshëm, i quajtur rritje hyperplasia në numrin e qelizave të çdo organi apo indet, që të çon në rritjen patologjike. Baza hyperplasia - në rritje riprodhim aktiv në qelizat e trupit dhe formimin e ndonjë strukturave të reja.

Llojet e hyperplasia endometrial
Në praktikë mjekësore, ekzistojnë katër lloje hyperplasia:

 • hyperplasia gjëndrave endometrial;

 • atipike hyperplasia gjëndrave endometrial (hyperplasia adenomatous, adenomatosis);

 • hyperplasia gjëndrave-cistike;

 • polyps endometrial.


 • Dallimi në mes të këtyre llojeve të sëmundjeve të endometrium është foto e tyre histologjike, e cila tregon strukturën mikroskopike e përhapjen e tepruar e vendeve mukozale. Ndryshimet e parë në materialin vyskrebennoho studim.

  Pse është atje hyperplasia endometrial?


  Rezultati i shfaqjes së proceseve hyperplastic që janë aktivizuar në endometrium është hormonal. Në gratë ekziston një mungesë e progesterone dhe hormoneve estrogjenit tepërt. Më shpesh, sëmundja mund të ndodhë në gratë që kanë qenë të diagnostikuar me diabet, hipertension apo trashje. Vini re se edhe një hyperplasia thjeshtë gjëndrave i endometrium ndonjëherë provokon zhvillimin e infertilitetit, kancer dhe sëmundje të tjera të rrezikshme. Shpesh proces hyperplastic shoqëron fibroids mitrës, dhe proceset kronike inflamatore, Endometrioza. Diagnoza e "hyperplasia gjëndrave të qafës së mitrës" shpesh dëgjojmë gratë që vijnë në klinikë për ekzaminimin dhe të përcaktojë shkaqet e infertilitetit. Cilado qoftë arsyeja, ose hyperplasia gjëndrave të endometrium, të jetë i sigurt për të kaluar provimin nga një mjek!

  Simptomat dhe trajtimi i hyperplasia
  Simptomet kryesore të hyperplasia gjëndrave të endometrium është më përfaqësues i çrregullimit të infertilitetit në ciklin menstrual, polyps endometrial, leiomyoma (fibroids) dhe Endometrioza.
  Shpesh sëmundja e bën vetë ndihet simptoma të dukshme, por në shumicën e rasteve janë femra anovulatory gjakderdhje jofunksionale mitrës. Gruaja e parë e sheh çrregullim menstrual, dhe pastaj gjakderdhje harlisur fillon. Përveç kësaj, simptomat shfaqen anemik - Oreksi i humbur, i trullosur dhe i ndjerë i dobët.

  Trajtim më të zakonshme është kryer ilaçe endometrial hyperplasia terapisë gjëndrave hormonale (injeksione, patches, tableta, IUD "Mirena", etj). Këto metoda mund te kuroje hyperplasia thjeshtë dhe qendrore gjëndrave të endometrium, dhe forma aktive ndonjëherë kërkon kirurgji. Operacioni është për të hequr shtresa e prekur e endometrium. Nëse formë të rëndë të hyperplasia, gruaja mund të hiqni në mitër. Ky operacion ka efikasitet të lartë - mbi 90%.
  Ndonjëherë ka një nevojë për trajtim, kur shtresa endometrial është hequr dhe caktohet mirëmbajtjen nyzkodozyrovannaya terapi hormonale.

  Për të zvogëluar rrezikun e hyperplasia, duhet të luftohet me trashje, për të shmangur stresin, reagojnë ndaj ndryshimit të vogël në ciklin mujor, vizitave të rregullta në gjinekologu.