Terapi zëvendësimi të hormoneve

Pas heqjes së vezoreve ose grave të rënda menopauzës mund të përshkruajnë barna të hormoneve zëvendësim. Ata të përmirësuar cilësinë e jetës, por terapi zëvendësimi të hormoneve (HRT) për gratë mund të shqiptohet vetëm për indikacione të caktuara:

 • në menopauzë të hershme (40 vjet);

 • Pas heqjes së vezoreve;

 • me varfëri;

 • terapi zëvendësimi të hormoneve në ciklin premenopausal dhe të parregullt menstrual në moshën 40-50 vjeç, me menopauzës rënda;

 • ndërsa heqjen e mitrës me shtojca të ruajtura;

 • në ndërlikimet e menopauzës (osteoporozën, arteriosklerozës, vaginitis atrofik).


 • Por terapi zëvendësimi të hormoneve droga (HRT) kanë një numër të contraindications:

 • Tumoret e mitrës, vezoret apo zemrat;

 • cirroza, dështim të mëlçisë;

 • zabolevnyya autoimune;

 • diabet të rënda;

 • gjakderdhje jofunksionale mitrës e etiologji të panjohur;

 • nuk rekomandohet për përdorim të drogës në Endometrioza, fibroids mitrës.


 • Mirat dhe të këqijat e terapi zëvendësimi të hormoneve


  Femrat shpesh janë hormonet qëllim të frikësuar kur ka ndodhur menopauza, terapi zëvendësimi të hormoneve mund të zëvendësohen me produkte kimike fito, të ngjashme me veprimin e hormoneve seksuale femërore. Por ndonjëherë hormonoterepyya tregon një grua dhe ka shumë efekte pozitive. Këto përfshijnë përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm, fle dhe trurin. Nën ndikimin e terapi zëvendësimi të hormoneve ul presionin e gjakut, përmirëson funksionin e zemrës, ritmin normal të zemrës, përmirëson gjendjen e enëve (në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon rrezikun e sulmit në zemër dhe infarkti). Hormon në gratë gjatë menopauzës përmirëson kancer tiroide, zvogëlon rrezikun e osteoporozës, përmirëson lëkurës dhe mukozës (duke përfshirë edhe organet gjenitale).

  Efektet negative të terapi zëvendësimi të hormoneve - është simptoma ngjajnë sindromi premenstrual, dhimbje koke, nervozizëm, bllokimi i qumështit të gjirit. Shfaqja e gjakderdhje jofunksionale mitrës, çdo ekzaminim i nevojshëm i detyrueshëm për të përjashtuar tumoreve malinje e mitrës. Ndryshimet e mundshme në lëkurë (rritur yndyrë, skuqje dhe acarim), flokët (hirsutism, ndërsa duke marrë testosterone).

  Hormone Replacement Therapy: droga


  Për zëvendësimin e hormoneve terapi përdorimit të produkteve që përmbajnë vetëm estrogjenit ose progesterone, si dhe një kombinim të të dy hormoneve. Nëse vezoret janë hequr jo vetëm, por mitra, është përdorur për terapi zëvendësuese me estrogjenit monoterapi. Që produkteve që përmbajnë vetëm estrogjenit, shpesh rekomandojnë medikamente estrofem, Эsterozhel, Prohinova. Droga që përmbajnë vetëm analoge progesterone - Utrozhestan, Duphaston, progesterone. Estrogjenit-progestin droga të kombinuara - droga që zakonisht monofaznыe përmbajtje të vazhdueshëm të hormoneve. Nëse menopauza zgjat më pak se një vit, atëherë përdorni një kombinim të barnave me një pushim për gjakderdhje menstrual, në qoftë se më shumë se një vit - ata emërohen përgjithmonë, pa ndërprerje.

  Analoge e terapi zëvendësimi të hormoneve mund të jenë phytoestrogens, të cilat në efektet e saj të ngjashme me estrogjenit gratë, por shumë më e dobët në forcën për të. Për këtë qëllim, jo ​​vetëm ushqime të pasura fytoэstroehnamy, por herbs nga bimë të pasura me to (bimët e tilla përfshijnë tërfili i kuq).