Hormon SHBG - çfarë është ajo

Shumë gra shpesh pyetje në lidhje me atë që është dhe atë që është hormon SHBG. Ky shkurtim qëndron hormon si detyruese glikoproteinës. Struktura e kësaj proteine ​​është plazma e njeriut, e cila është e përfshirë në transportin dhe lidhjen e hormoneve. Ajo është sintetizuar direkt në mëlçi. Hormon SHBG në gratë që marrin pjesë në lidhjen e testosterone, dhe më pak estradiol. Prandaj, droga që përmbajnë ai emëroi një tepricë e testosterone në femra.

Çfarë trupi ka nevojë SHBG?
Në njerëz, vitamina qarkullon kryesisht në formë të lidhur, e kombinuar me HPSH, të paktën - për albumin. Variacionet e tilla ndikojnë detyrueshme e përqendrimit SHBG e testosteronit në gjak.
Sintezë niveli, SHBG varet direkt në përqendrimin e hormoneve. Kështu, rritja e estrogjenit rrit sintezën e saj. Prandaj, përmbajtja e këtij hormoneve në gjakun e femrave është dy herë më e lartë se ajo e meshkujve. Së bashku me prodhimin reduktuar të estradiol, SHBG ul dhe përmbajtja në gjakun e gruas.

Si është përmbajtja e SHBG në gratë?
Nganjëherë gratë që për analiza SHBG dini se çfarë është, dhe se si për të deshifroj rezultatet - nuk kam asnjë ide. Para së gjithash, ju duhet të dini se çfarë niveli i SHBG duhet të jetë normale në femra. Menjëherë duhet theksuar se përqendrimi në gjak është e ndryshueshme dhe varet nga shumë faktorë. Rritje ose ulje të saj mund të vërehet në kushte patologjike.
Ndryshimi i nivelit të hormoneve është vërejtur me rritjen e moshës. Po, gratë:

 • 8-10 vjet - 26-128 nmol / l;

 • 10-12 - 16-112 nmol / l;

 • 12-14 vjet - 19-89 nmol / l;

 • 14-60 vjet - 18-114 nmol / l


 • Edhe për diagnostikimin e sëmundjeve shpesh përdorin ashtuquajtur TIK (Indeksi i testosteronit të lirë). Ajo është e shprehur si raport i testosteronit totale në trup në SHBG. Kështu, gratë ky indeks varion 08-11% në meshkuj - 148-95%.
  Çfarë niveli i SHBG në gjakun e grave mund të përmirësohet?
  Shpesh nuk është një gjë e tillë, kur niveli i niveleve SHBG në gra rritur. Së pari, ajo mund të jetë për shkak se:


 • rritur përqendrimin e estrogjenit në gjak të grave;

 • hypertyreoydnыm shtet - vërehet në gjëndrën tiroide;

 • hepatit;

 • Infeksioni HIV;

 • duke kontraceptive hormonale, shumica e të cilave përmbajnë estrogjenit.


 • Sepse në një rënie të SHBG në gjak?
  Në rastet kur SHBG është ulur në gratë, duke folur për zhvillimin e patologjisë. Në shumicën e rasteve kjo:

 • sindroma nefrotike (shkelje i sistemit nxjerrës);

 • ngritjen e nivelit të androgens në gjak - hyperadrohenyya;

 • diabeti;

 • acromegaly;

 • Sëmundja e Cushing;

 • të rrisë nivelet e Hormoni në gjak;

 • sindromen policistike te vezoreve;

 • kesh;

 • marrjes medikamente, duke përfshirë: Danazol, Somatostatin dhe ilaçe përmbajnë androgens dhe glukokortikoideve.


 • Si për të kryer kontrollin e SHBG?
  Në mënyrë që të përcaktojë nivelin e SHBG në gratë, të kryer marrjen e mostrave të gjakut. Ajo duhet të plotësojnë kushtet e mëposhtme:

 • Analiza paraqitjen është kryer në një stomak bosh në mëngjes.

 • 72 orë para procedurës duhet të hiqet marrjen e hormoneve.

 • Abstenojnë nga seksi.


 • Zakonisht rezultat i analizës janë të njohur në një ditë. Për më tepër, transkript i tij do të kryejë vetëm një mjek.
  Pra, duke e ditur se ajo është SHBG, dhe për atë që është bërë, një grua nuk duhet të panik pas marrjes rezultatet e testimit, dhe në çdo rast jo në përfundime të pavarura, dhe të jetë i sigurt që të konsultoheni me gjinekologun.