Arsyet për menstruacioneve parregullt, dhimbje gjatë menstruacioneveShenja kryesore e pubertetit, gratë kanë një cikël menstrual. Ky proces kompleks fiziologjik është një ndryshimet periodike mujore në gratë qëllimi i të cilit - uyazyka përgatiten për konceptim. Në procesin përfshin sistemet nervor dhe hormonal të grave dhe organeve gjenitale.
Kohëzgjatja e ciklit menstrual përcaktuar nga trashëgim dhe karakteristikave të ndryshme kongjenitale dhe të fituara të organizmit.
Kohëzgjatja e ciklit menstrual normale eshte nje mesatare prej 21 deri 35 ditë. Periudha e parë menstrual (menarche) ndodh në mes të moshës 8 deri në 16 vjet. Koha e fillimit të menarche gjithashtu varet nga trashëgim, strukturën e trupit, mënyrën e jetesës dhe të ushqyerit e vajzave. Menstruacionet normale ndodh ose pa dhimbje ose shoqërohet me dhimbje të moderuar tërhequr në bark gjatë dy apo tre ditëve të para të ciklit.

Çrregullimet menstruale - një fenomen mjaft i zakonshëm, i shoqëruar nga një shumëllojshmëri të simptomeve dhe është shkaktuar nga shumë arsye. Fenomene të tilla si dhimbje gjatë menstruacioneve, ciklin e parregullt, shumë e rëndë ose miqve të pakët ndarjes shumica e moshës riprodhuese të grave. Burimi i këtyre problemeve mund të shërbejë ndonjë ndryshim në gratë, duke përfshirë stresit, stresi fizik, çrregullime të hahet, trauma, hipotermi, kirurgji. Ndryshimet në nivelet e hormoneve në bazë të mosfunksionim tiroide, hipofizë ose gjëndra veshkave, zakonisht përfshin ciklin menstrual të ndryshme.

Shkaqet e çrregullimeve menstruale si të ndryshme dhe shpesh të papritura që rekurs në kohë për ekspert - një kusht i domosdoshëm për trajtimin korrekt dhe shërim. Gjinekolog konsultimi kualifikuar ose endocrinologist do të ndihmojë në identifikimin dhe menjëherë të hequr shkakun e sëmundjes dhe të shpëtoj nga pasoja të padëshirueshme.
Në mjekësinë moderne, studioi dhe përshkroi një numër të sëmundjeve të cilat janë klasifikuar si parregullsi menstruale. Ato më të zakonshmet janë:
Dysmenorrhea - menstruacionet parregullt, i shoqëruar nga ndjenjat e dhimbshme dhe shkeljet e funksioneve të caktuara.

Amenorrhea - Mungesa e menstruacioneve për një kohë të gjatë.
Oligomenorrhea - rralla, menstruacionet parregullt me ​​pak shkarkimit.
Hypermenorrhea - menstruacioneve, i shoqëruar nga sekrecionet bollëk afërta me gjakderdhje.
Polymenorrhea - reduktim të ciklit, i shoqëruar nga menstruacione të shpeshta.
Të gjitha simptomet e tyre ndryshojnë patologjinë deri në manifestimet e kundërta. Megjithatë, shkaqet e çrregullimeve menstruale mund të jenë të njëjta në të sëmundjeve të ndryshme.
Dismenorrea - nje patologji ciklike që karakterizohet nga dhimbje gjate menstruacioneve. Cikli është prishur me dysmenorrhea, menstruacione të parregullta të vijë, i shoqëruar nga një shumëllojshmëri e ndjesi shumë të pakëndshme dhe të dhimbshme. Një grua mund të ndjehen marramendje, dhimbje koke të rënda, vjellje, dobësi të përgjithshme, shurdhim në këmbë. Në disa raste të shoqëruara me konvulsione dhe humbja e vetëdijes. Ka gjymtyrë ënjtje, bloating, gojën të thatë. Rritja e mundur në temperaturën e trupit për 37-38?.

Një ndryshim është dysmenorrhea algomenoreya - një sëmundje e zakonshme. Kur algomenorei cikli rregullsinë nuk është prishur, por ajo ndjen dhimbje të vazhdueshme gjatë menstruacioneve. Akute ose duke tërhequr dhimbje barku, shpesh në shpinë jep ose kofshë.
Kur simptoma të tilla, shumica e grave të humbasin efektshmërinë, shqetësuar vëmendje dhe ekuilibër mendor. Të gjithë këta faktorë janë makinë bindëse për qasje të menjëhershme për një mjek dhe një ekzaminim të plotë të trupit.
Arsyeja për këto manifestime patologjike mund të shërbejë si ndryshime funksionale në trupin e një gruaje dhe karakteristikat anatomike të trupit si një e tërë.

Një proces fiziologjik ovulacionit fillim të rëndësishme mund të shkaktojë dysmenorrhea primar. Kjo sëmundje funksionale kryesisht manifestohet në adoleshencë dhe, me monitorimin e duhur dhe mënyrë jetese të shëndetshme, gradualisht mund të ndalet.
Ndryshimet patologjike të organeve shkaktohet zakonisht nga dysmenorrhea mesme. Sëmundja më shpesh ndodh në gratë pas 30 vjetësh. Shumica shkaqet yyazytsirnymy janë inflamacion në organet pelvike ose Endometrioza. Provokojnë dysmenorrhea mesme mund të përdorë gjithashtu edhe kontraceptive intrauterine.

Mjaft e zakonshme - një dhimbje menstruale psikologjike. Per kete arsye patologjie mund të shërbejë si ndryshime funksionale në sistemin nervor qendror. Paraprakisht Sprohrammyrovannыy, vëmendja frymëzuar frikë vajzat e natyrshme të menstruacioneve në pubertet. Kur periudha e para-menstruale ajo pret për dhimbje të forta dhe ndjesi të tjera të pakëndshme që prekin gratë rreth saj. Në raste të tilla, sistemi nervor reagon një mënyrë të caktuar. Dhimbje gjatë menstruacioneve nuk ka arsye objektive dhe mund të vazhdojë gjatë gjithë jetës së një gruaje. Kjo patologji kërkon vëzhgim në neuropsikiatër.

Sëmundjeve të tjera të zakonshme të ciklit menstrual është oligomenorrhea dhe amenorrhea. Kur oligomenorrhea menstruacionet vonohen mund të shkojnë nga 35 ditë në 6 muaj. Kur amenorrhea menstruacioneve nuk do të ndodhë më shumë se 6 muaj (në rastin e amenorrhea mesme), ose ajo kurrë nuk ka qenë (amenorrhea fillore).
Arsyet për ndryshimet e ciklit menstrual, duke çuar në mungesën e menstruacioneve, mund të shërbejë ndryshime patologjike në ndonjë prej sistemit riprodhues të trupit të femrës (vezore, mitër, hipofizë, hypothalamus). Nga mungesa e menstruacioneve mund të shkaktojë një shumëllojshmëri të inflamacion, tumoreve, trauma, gjakderdhje postoperative.

Ndyshime të hormoneve në trup dhe mund të shkaktojnë amenorrhea. Shkelja e tiroide ose pankreasit, gjëndra veshkave shpesh ndikon në ciklin menstrual të gruas.
Ne nuk duhet të lë në harresë nga shkaqet gjenetike të mosfunksionim. Anomalitë e lindura kromozomale shpesh çojnë në patologji në zhvillimin e organe gjenitale brendshme dhe të jashtme. Në mjekësinë moderne zbuloi një numër të anomalive në organet riprodhuese femërore që shkaktojnë çrregullime menstruale.
Patologji ose mungesa e vezoreve - veza është formuar, nuk menstruacioneve, karakteristikat sekondare seksuale dobësuar.

Patologji ose mungesa e vaginës - menstruacioneve mungon, karakteristikat sekondare seksuale zhvilluar.
Ose mungesa e patologjisë mitrës - pa menstruacioneve, karakteristikat sekondare seksuale zhvilluar.
Përveç këtyre sëmundjeve, më e rrezikshme e çrregullime menstruale përfshijnë gjakderdhje mitrës. Ndryshe nga gjakderdhje e rëndë menstrual zgjat më shumë se 7 ditë, përmban mpiksjen e gjakut apo rrjedhin vazhdimisht. Gruaja ndjen dobësi, marramendje, ul presionin e gjakut dhe nivelin e hemoglobinës në gjak.

Gjakderdhje mitrës janë ciklike, që përkon me menstruacione, dhe aciklik që shfaqen në mënyrë të parregullt dhe të qëndrueshme për një kohë të gjatë (deri në disa javë).
Shkaqet kryesore të gjakderdhje mitrës është sëmundje e mitrës të tilla si Endometrioza ose fibroids. Koagulimit të gjakut, të tilla si hemofilia apo përmbajtje të ulët të gjakut e prothrombin, të çojë në gjakderdhje.
Gjakderdhje aciklike mund të shkaktohet nga hyperplasia i endometrium, mangësi progesterone dhe rrit nivelet e estrogjenit në trup, çrregullime të shtatzënisë, tumore malinje në organet gjenitale.

Ndonjë nga këto arsye është një kërcënim serioz për shëndetin e grave. Rezultati i qëndrimit pakujdesia ndaj sëmundjes mund të jetë sterilitet, sëmundjet e rënda të organeve dhe sistemeve të trupit deri në vdekjen e ndryshme. Ekzaminimi i kryer në kohë dhe procedura diagnostike të ndihmojë për të saktë të diagnostikuar sëmundjen dhe trajtimin e duhur.