Sa është erozioni i qafës së mitrës

Erozioni i qafës së mitrës në hulumtimet vuan 44% e grave të moshës riprodhuese. Fakt i provuar se erozioni i qafës së mitrës në kohën e pafavorshme mund të çojnë në kancerin e qafës së mitrës.
Erozioni - është defekt sipërfaqësore epiteliale. Fillimisht, kur ajo nuk ishte e mundur për të hetuar qafën e mitrës duke përdorur pajisjet colposcopic, i quajtur erozionin e ndonjë defekti në pjesën vaginale e mitrës, duke rezultuar në paraqitjen e zbehtë rozë njollat ​​e mukozës kuqe e formë të parregullt.
Kur colposcope u gjet se në shumicën e rasteve defekti në qafën e mitrës nuk ishte një erozioni i vërtetë dhe përhapja e indeve epiteliale cilindrike në pjesën vaginale qafës së mitrës. Prandaj, në termin modern gjinekologjisë "erozioni i qafës së mitrës" është përdorur shumë rrallë, dhe ai të zëvendësohet me termin "ectopia i qafës së mitrës" ose "pseudo".

Çfarë është erozioni i qafës së mitrës?


Takohet erozionin e vërtetë dhe të mirëfilltë të qafës së mitrës. Madhësia e erozionit qafës së mitrës varion nga 02 centimetra deri në 2 centimetra ose më shumë.

 • Vërtetë qafës së mitrës Erozioni - është sipërfaqësore epiteliale qelizat defekt (si një ulçerë e vogël), në gjendje të vetë-shëruar pas kompensimin faktor shkakësore. Erozioni i vërtetë është përcaktuar si pika e ngjyrosur të kuqe të ndritshme në pjesën vaginale të qafës së mitrës.

 • Erozioni i rreme i qafës së mitrës (pseudo, ectopia) - është pamja e epitelit të larmishëm të vaginale qelizave të epitelit i qafës së mitrës gjenden zakonisht vetëm në qafës së mitrës. Në këtë patologji nuk është defekt i epitelit. Qelizat normale nuk janë në vend. "


 • Me pseudo colposcopy përcaktuar si fushat e formë të parregullt, ngjyrë të kuqe të ndritshme, të mbuluara me papillae të gjatë ose rrumbullakuar (një lloj "pamja kadifeje"). Ngjyra e kuqe të ndritshme ajo merr nëpërmjet prosvechyvayuschyhsya përmes një shtresë të epitelit kolone të enëve të gjakut. Rreth pseudo vërejtur zakonisht fushat e dritë ngjyrë gri (epitelit shtresuar squamous).
  Qelizat kolone dhe formacionet squamous epiteliale janë normale për kancerin e qafës së mitrës, por në disa raste mund të duket i parregullt: Zonat jod-negative, fushat e bardhë (leukoplakia), struktura që ngjajnë mozaik. Arsimi patologjike është një shenjë e pafavorshme dhe mund të pësojnë transformim malinje.

  Erozioni jashtme ndryshon në varësi të madhësisë së defektit:

 • Erozioni i vogël (më pak se 1 centimetër në diametër);

 • mesatare (diameter prej 1 deri në 2 centimetra);

 • Erozioni i madh (më shumë se 2 centimetra).


 • Madhësia Erozioni Klasifikimi ka rëndësinë më të madhe klinike, sepse ajo ndikon në zgjedhjen e trajtimit. Ulcerat e vogla mukozale mund të kalojë të tyre, dhe erozioni i madhësisë së mesme dhe të mëdha janë shpesh në nevojë për trajtim, duke përfshirë erozovanyy kirurgjikale prerje e qafës së mitrës.