Çfarë duhet të bëni kur vonesa menstruacioneve

Ndonjëherë vajzat për herë të parë ballafaqohen me një situatë si çrregullim menstrual, nuk kanë asnjë ide se kjo duhet të bëhet. Shkaku më i zakonshëm i këtij fenomeni vepruar çekuilibër hormonal në trup, ose shtatzënia ka filluar. Por si dhe çfarë të bëni nëse ka çrregullim menstrual, dhe ajo është absolutisht i sigurt se kjo nuk është shtatzënia?
Si për të vepruar gjatë arrestimit të ciklit menstrual?
Kur vajza vërejtur çrregullime menstruale, por shkaku i saj është i panjohur, atëherë para se të bëjnë diçka dhe i nënshtrohen trajtimit algoritëm duhet të vëzhgojnë veprimet e mëposhtme:


 • Edhe në qoftë se ju jeni 100% i sigurt se shtatzënia nuk është e mundur, të kryejë testin në shtëpi. Për këtë pjesë të urinës në mëngjes të mbledhura, vendosni treguesin blerë nga një test shtatzënie farmaci.

 • Nëse bëhet në shtëpi test shtatzënie ishte negative, kontaktoni një gjinekolog. Pas ultrazërit, arsyeja për mungesën e menstruacioneve, i vendosur zakonisht.

 • Kur me ultratinguj nuk është zbuluar ndonjë sëmundje, mjeku përshkruan testet laboratorike: gjak në hCG, testi të gjakut dhe të tjerët.


 • Patologjia e sistemit riprodhues, si arsyen kryesore për vonesën menstruacioneve
  Ka raste kur një vajzë është një vonesë prej 1-2 muaj, dhe ajo nuk është duke u përpjekur në këtë mënyrë për të bërë asgjë, sepse para se të ishte ashtu si edhe. Kjo sigurisht e gabuar. Në të vërtetë, shpesh, mungesa e ciklit menstrual është e vetmja shenjë e një procesi kompleks patologjike në sistemin riprodhues.
  Më shpesh, siç u përmend më lart, zhvillimi i çrregullimeve menstruale të shkaktojë shqetësime hormonale, arsyet kryesore janë:


 • Përdorimi i zgjatur i barnave në bazë hormonal;

 • situata të shpeshta të vështira;

 • lodhje;

 • shtatzënisë.


 • Sa për patologjinë e sistemit riprodhues që çojnë në këto fenomene, gjëja e parë është:

 • Endometrioza;

 • sindromen policistike te vezoreve;

 • Trichomoniasis.


 • Kështu, në një situatë ku një vajzë për një kohë të gjatë nuk mujore, dhe ajo nuk e di se çfarë të bëni, domosdoshmërisht kërkon këshilla mjekësore. Edhe administrimi i barnave që mund të shkaktojë gjakderdhje menstrual gjithmonë duhet të jenë në përputhje me gjinekologun. Mjeku gjithashtu, nga ana e tij, emëron duke marrë drogë vetëm pas inspektimit të plotë dhe shkaqet aktuale të shkeljeve të këtij lloji.