Fazat e ciklit menstrual

Cikli menstrual i gruas përbëhet nga katër faza, të cilat karakterizohen nga ndryshime të caktuara në trup. Kuptimi i këtyre proceseve është e nevojshme në mënyrë që për të zgjedhur kohën më të përshtatshme për konceptimin, si duhet të përdorin metodën e kalendarit për përcaktimin e ditëve të sigurta dhe të rrezikshme, si dhe për të zbuluar shkeljet. Vini re se kohëzgjatja e çdo faze të ciklit menstrual, në secilin rast individual, si dhe ciklin.
1 dhe Faza 2 e ciklit menstrual është për të përgatitur krijimin e vezës. Faza 3 dhe 4 - është drejtpërdrejt formimi vezë dhe përgatitja për konceptimin, nëse konceptimi nuk do të ndodhë, atëherë procesi i kundërt, veza vdes, dhe cikli fillon përsëri.

Faza menstrual
Faza e parë e ciklit menstrual fillon në ditën e parë të menstruacioneve. Vetëm kjo ditë është cikli i parë ditë. Gjatë gjakderdhje menstrual nën ndikimin e hormoneve, endometrium mitrës shqyer larg, dhe trupi përgatitet për lindjen e një veze të ri.
Në fazën e parë të ciklit algomenoreya shpesh vërejtur - menstruacioneve dhimbshme. Algomenoreya është një sëmundje që duhet të trajtohen, duke eliminuar shkakun e parë. Shkelja e sistemit nervor dhe riprodhuese, si dhe sëmundjet inflamatore ose infektive të organeve pelvike mund të shkaktojë dhimbje gjatë menstruacioneve. Nga menstruacioneve dhimbshme shërohet lehtë një herë, në vend se të rrezikojnë shëndetin e tyre dhe vazhdimisht vuajnë nga dhimbjet.

Në mënyrë të ngjashme, gratë janë më të dobishme për të përdorur produkte që përmbajnë nivel të hekurit është reduktuar në mënyrë të konsiderueshme për shkak të menstruacioneve. Në këto ditë është e rekomanduar për të gjetur prehje, për të shmangur Stërmundimi dhe aktivitet fizik. Në disa vende femrat me kusht në spital në kohën e menstruacioneve, pasi që përveç shqetësimit, më keq këto ditë të përqëndrohet dhe të përqendrimit, swings humor mundshme, nervozizmi.
Faza e parë zgjat prej 3 deri 6 ditë, por edhe para se ditët kritike vjen fazën e dytë të ciklit menstrual.

Faza folikulare
Faza e dytë e ciklit menstrual zgjat rreth dy javë pas menstruacioneve. Truri dërgon impulset sipas të cilave të vezoreve të hormonit gjëndër-stimuluese vjen, FSH nxit zhvillimin e follicles. Formuar gradualisht gjëndër dominuese në të cilën veza maturohet më vonë.
Në mënyrë të ngjashme, faza e dytë e ciklit menstrual është e karakterizuar nga lirimin e estrogjenit hormonit, i cili përditëson rreshtim të mitrës. Estrogjenit ndikon në mukusit cervikal, duke e bërë atë imun ndaj spermës.

Disa faktorë, të tilla si stresi ose sëmundje që mund të ndikojnë në gjatësinë e fazës së dytë të ciklit menstrual dhe të vonojë fillimin e fazës së tretë.
Faza ovulacionit
Faza e zgjat rreth tre ditë, gjatë së cilës lirimin e luteinizing hormon, zvogëlojnë LH dhe FSH nivelet. LH ndikon në mukusit cervikal, duke e bërë atë të hapur për spermës. Në mënyrë të ngjashme, nën ndikimn e LH përfundon oocyte maturimin dhe ovulacioni ndodh atë (lirimi nga gjëndër). Veza e pjekur është zhvendosur në tubat fallopiane, ku fertilizimi pritur rreth 2 ditë. Koha më e përshtatshme për konceptimin vetëm para ovulacionit, sepse sperma jetojnë rreth 5 ditë. Pas ovulacionit ndodh ndryshim ciklin e ardhshëm ndodh fazën Luteal e ciklit menstrual.

Faza Luteal e ciklit menstrual


Pas lirimit të gjëndër vezë (korpus luteum), fillon për të prodhuar progesterone hormon, i cili përgatit endometrium e mitrës për implantimin e një vezë pllenohet. Në të njëjtën kohë duke e bërë ndalesa LH, dries mukusit të kanalit cervikal. Faza Luteal e ciklit menstrual zgjat jo më shumë se 16 ditë. Trupi është në pritje implantimin e vezës, e cila ndodh 6-12 ditë pas fekondimit.
Merr fekonduar vezën në mitër. Pasi ndodh implantimi, fillon për të prodhuar hormoneve Gonadotropin njeriut chorionic. Nën ndikimin e këtij organi hormon verdhë vazhdon të funksionojë gjatë gjithë shtatzënisë, prodhimin e progesterone. Testet e shtatzënisë janë të ndjeshëm ndaj Gonadotropin njeriut chorionic, e cila quhet nganjëherë hormon shtatzënisë.

Nëse fekondim ka ndodhur, vezë dhe Korpus luteum vdes, prodhimi progesterone ndalesa. Kjo nga ana tjetër shkakton shkatërrimin e endometrium. Ajo fillon me refuzimin e shtresës së sipërme të mitrës, menstruacioneve ndodh, prandaj, cikli fillon përsëri.
Fazat e ciklit menstrual për shkak të ndikimit të hormoneve që ndikojnë jo vetëm proceset fiziologjike, por edhe në gjendjen emocionale.
Interesante, në mjekësinë e lashtë kineze në bazë të 4 fazat e ciklit zasnuvalysya praktikave të nevojshme për zhvillimin shpirtëror të gruas dhe rinovimin e trupit. Ajo ishte menduar se akumulimi i ovulacionit energjisë dhe pas ovulacionit rishpërndarje. Kursimit të energjisë në gjysmën e parë të ciklit të lejuar një grua për të arritur harmoninë.

Edhe pse ritmi modern i jetës kërkon aktivitet të vazhdueshëm të grave, monitorimin e ndryshimeve në gjendjen emocionale të lidhur me fazat e ciklit menstrual, për të ndihmuar të përcaktuar ditët më të pafavorshme për veprim ose zgjidhjen e konflikteve. Kjo qasje do të shmangur stresin e panevojshëm dhe të ruajnë fuqinë tuaj dhe shëndetin.