Çrregullime menstruale

Cikli menstrual zgjat 21 deri 35 ditë, gjatë të cilit trupi është një seri e ndryshimeve të shkaktuara nga ndikimi i hormoneve. Fillimi i ciklit të konsiderohet si dita e parë e gjakderdhjes menstruale, e cila normalisht nuk duhet të tejkalojë 7 ditë. Cikli i fundit para periudhës së ardhshme. Secila fazë e ciklit ndodh nën ndikimin e hormoneve të ndryshme që ofrojnë funksionalitetin e sistemit riprodhues të femrës. Çdo grua ka gjatësinë dhe kohëzgjatjen e të gjithë ciklin e menstruacioneve individit, dhe shëndeti është kriteri kryesor për rregullsinë dhe mungesën e dhimbjes. Çdo çrregullime menstruale në gjinekologji konsiderohen si kushte që kërkojnë diagnozë dhe trajtim. Shkaqet e ciklit menstrual mund të jenë të ndryshme, duke filluar nga stresi dhe dobësojnë imunitetin dhe duke përfunduar me sëmundje të rënda. Në çdo rast, zbulimin në kohë të devijimeve mund të parandalojë zhvillimin e sëmundjeve të rënda, të tilla si tumoret malinje.

Shkaqet e çrregullimeve menstruale


Shkaqet dhe trajtimi i ciklit menstrual mund të përcaktohet ekspert vetëm mbi bazën e një studimi gjithëpërfshirës. Shkaqet më të shpeshta të çrregullimeve menstruale janë sëmundje gjenitale inflamatore ose infektive, çrregullime hormonale, sëmundjet e sistemit nervor dhe endokrine. Vetëm çrregullime mund të shkaktohet nga faktorë të jashtëm, stresi, duke ndryshuar klimën, punë jashtë orarit, rënie e papritur apo rritje në peshën e trupit, duke kontraceptivëve oral. Ka edhe çrregullime funksionale të ciklit që dalin nga ose efektet e moshës specifike në trup. Për shembull, pas lindjes apo abortit, ndërhyrje kirurgjikale gjatë formimit ciklin e vajzave, si dhe në menopauzës tek gratë. Gjatë shkelje të tilla duhet të konsultoheni me një mjek për të ndihmuar të përcaktuar se cilat shkelje janë normë, dhe që kërkojnë ndërhyrje.

Ne gjithashtu duhet të përmendim që shkakton çrregullime menstruale në vajzat nuk mund të jetë i lidhur me ciklin e zhvillimit. Gjatë dy viteve të para pas fillimit të menstruacioneve menarche (i parë), cikli menstrual i instaluar vetëm sepse devijimi ndryshme lejueshme. Por, pas një serie gjetur se abuzimi është arsyeja për vizitën te mjeku. Në mënyrë të ngjashme, arsyeja për këtë anketë është menarche shumë herët ose shumë vonë, amenorrhea (mungesa e menstruacioneve) 16 vjet ose pas menarche.

Për diagnostikimin dhe trajtimin e çrregullimeve menstruale duhet të studiojë historinë (histori), teste të përgjithshme, studime hormonale, endometrium kërkimore dhe organet gjenitale. Në mënyrë të ngjashme, ju mund të kenë nevojë endokrinolog inspektimit, neurolog apo edhe një kardiolog. Në disa raste, të ndërlidhura shkaqet e shkeljeve dhe të krijojë shkaku themelor nuk mund. Për shembull, grykët kronike mund të ndikojë në sistemin riprodhues dhe të shkaktojë inflamacion të vezoreve, e cila nga ana ndikojnë në prodhimin e hormoneve që shkaktojnë ciklin e abuzimit dhe të ndikojnë në sistemin endokrin. Edhe me ekzaminim të kujdesshëm për të vendosur se ishte shkaku rrënja e shkeljeve, do të jetë e vështirë, jo më pak ato të shëruar të gjitha këto sëmundje mund të parandalohet zhvillimin e mëtejshëm të inflamacionit ovarian, sëmundjet e sistemit endokrin, dhe, rrjedhimisht, për normalizimin e ciklit menstrual. Trajtimi i çrregullimeve menstruale dhe të bazohet në normalizimin e niveleve hormonale, e cila nga ana kanë një ndikim pozitiv ashtu edhe në sistemet e tjera të trupit. Për të parandaluar përçarje të mëtejshme në trup, trajtimi duhet të jetë komplekse, veçanërisht në qoftë se ka një marrëdhënie në mes të sëmundjeve të organeve dhe sistemeve të ndryshme.

Normalizimi i gjumit, ngarkesës moderuar, të kombinuara me pjesën tjetër të duhur, ushtrime, ajrit të pastër, të ushqyerit e mirë dhe vitamina në shkelje të ciklit menstrual të promovojë tërë trupin të shëndetshëm dhe për të përshpejtuar ciklin shërim.