Çrregullim menstrual normal

Çrregullime menstruale nganjëherë shkaktojnë gratë apel për gjinekologu. Shpesh kjo është një simptomë e sëmundjes, dhe nganjëherë mungesa e menstruacioneve mund të tregojë shtatzënisë. Nëse një grua festohet një cikël të rregullt, por më pas menstruacioneve tjetër është vonuar, një situatë e tillë është gjithashtu një shqetësim. Në fakt, kjo nuk është gjithmonë një shkak për alarm. Është e nevojshme për të kuptuar se çrregullim menstrual është normë, dhe kur të konsultoheni me mjekun.
Arsyet për dështimet menstruacioneve

Është e rëndësishme për të kuptuar se në qoftë se e ngjashme ka ndodhur në raste të izoluara, shkaku më i mundshëm për shqetësim. Nga ana tjetër, norma konsiderohet vonesë e menstruacioneve 5 ditë. Është e mundshme që ky fenomen është shkaktuar nga një faktor:

 • stresi dhe konfliktet në punë ose në familje;

 • Ndryshimi i klimës, për shembull, gjatë një pushim apo biznesi udhëtimit;

 • disa ilaçe;

 • ushtrim të tepruar.


 • Sigurisht, është e rëndësishme të dini se si shumë ditë të çrregullimit menstrual është normë, mos u shqetësoni që më parë. Por ne duhet të i kushtoj vëmendje të se sa shpesh ndodhin dështimet e tilla. Në këtë rast, mjeku duhet të jetë test. Dështim mund të çojë në sëmundjet e mëposhtme:


 • mosfunksionim ovarian - një kusht që tregon se patologjive te sistemit endokrin;

 • inflamacion i vezoreve;

 • tumoret e pelvisit;

 • Endometrioza - sëmundje, e cila ka qenë prej kohësh në përgjithësi asimptomatik;

 • sindromen policistike te vezoreve.


 • Pasojat e ndërprerjeve të shpeshta në ciklin menstrual
  Edhe në qoftë se vonesa e tejkalon normën mujore dhe ndodhin rregullisht, nga vetë ata nuk përbëjnë një kërcënim për shëndetin e grave. Por arsyet që çuan në to, duhet të identifikohen dhe të eliminohen. Nëse koha nuk i trajton inflamacion dhe sëmundje të tjera të sistemit riprodhues, ndërlikimet e mundshme dhe madje edhe shterpësinë. Në rast se shkaktuar ciklit tumoret dështimit, mungesa e trajtimit të duhur mund të çojë në pasoja të pakthyeshme.