Çrregullim menstrual në adoleshentët

Muaji i parë i një vajzë adoleshente zakonisht shfaqen në 12-13 vjet. Por termi i shfaqjes së tyre mund të ndryshojnë në varësi të trashëgim dhe shëndetin e përgjithshëm të vajzës.
Në periudhën e ciklit menstrual vajzë adoleshente është duke ndryshuar nivelet e hormoneve, duke shkaktuar periudha të parregullt mund të ndodhë në adoleshentët. Kur vetëm fillimi ciklit menstrual, çdo vonesë në adoleshentët shkakton panik jo vetëm e vajzës, por prindërit e saj, e cila është e kuptueshme kur bëhet fjalë për funksionin riprodhues të vajzës.

Çrregullim menstruale tek vajzat adoleshente


Kohësh konsiderohet vonesa në të cilën nuk mujore për të paktën dy muaj. Vetëm në këtë rast mund të aplikoni tek gjinekologu për provimet profilaktike dhe konsultimeve.

Çrregullim menstrual: shkakton vonesa në adoleshentët


Arsyet për mungesën e menstruacioneve në adoleshentët mund të jenë të ndryshme:

 • të ushqyerit e dobët;

 • Aktiviteti i lartë fizik;

 • prania e sëmundjeve infektive dhe endokrine

 • stresi;

 • ndryshimet klimatike papritur;

 • Problemet peshë;

 • çrregullimeve metabolike në trup;

 • dëmtimi i sistemit urogjenital;

 • defekte në lindje të organeve gjenitale.


 • Në vitin e parë ose dy cikël mund të jetë ende e brishtë. Gjithashtu, një ndryshim të mprehtë të situatës (për shembull, një udhëtim në det), mund të krijojë një situatë ku seria festoi të menstruacioneve të parregullt në adoleshentët.
  Gjatë pubertetit vajzë e re dëshiron që të duken veçanërisht i këndshëm dhe të bukur. Dhe në këtë rast shpesh mbështeten në dieta të ndryshme, duke çuar në humbje të konsiderueshme peshe. Në këtë situatë paraqet një rrezik të anorexia nervosa kur shënuar mungesën e shtim në peshë në vajzat. Nuk ka as edhe një gjë të tillë si masë menstrual kritike - peshë, e cila në arritjen vajzë adoleshente në fillim muaji (45-47 kg). Një devijim i fortë nga kjo normë mund të përjetojnë vonesa të gjata.

  Seksi përzier, alkoolit, dhe pirja e duhanit gjatë pubertetit mund të kontribuojë gjithashtu për parregullsi menstruale.
  Zakonisht pas tillë një vonesë hënor gjatë bëhet më e dhimbshme, shënoi më shumë humbjen e gjakut dhe kohëzgjatjen më të gjatë ditëve kritike.
  Nëse një vajzë e 15 vjet nuk ka qenë një cikël menstrual të vetme, kjo është arsyeja për vizitën te mjeku.