Aborti pas 12 javë

Pa këtë natyra e tyre mjekësor apo shoqëror, çdo grua mund të ketë një abort vetëm deri në 12 ose 12 javë, shtatzënisë normale. Prania e provave lartpërmendur lejon abortin pas 12 javësh.
Ndërprerë shtatzëninë aktuale në fillim
Pra, nëse një grua merr një shtatzëni më pak se 5 javë, aborti është kryer duke përdorur një vakum. Procesi monitorohet nga sistemi me ultratinguj dhe duhet të bëhet vetëm nën anestezi lokale. I tërë procesi jo më shumë se 5-7 minuta merr. Kjo metodë është mjaft traumatike dhe mund të ketë komplikime të ndryshme. Kjo është arsyeja pse kohët e fundit aborti më të përdorura mjekësore.

Ky lloj i abortit kryer duke përdorur ilaçe. Metoda është plotësisht pa dhimbje dhe është konsideruar ndoshta rruga më e sigurt për të ndërpresë shtatzëninë aktuale. Për fat të keq, për një periudhë prej gati 3 muajsh pas një abort ka të bëjë pa kuptim, dhe vetëm mund të shpresojnë për ndërprerje kirurgjikale.
Aborti në një afat të madhe
Ndërprerë shtatzëninë aktuale pas 12 javë dhe është kryer me kirurgji vetëm në institucionet shëndetësore. Ky proces është heqja e plotë e zgavrën e mitrës pas vezën me një instrument steril kryer scraping muret e mitrës. Kjo është bërë me qëllim për të pastruar zgavrën e mitrës, dhe me të endometrium, mbeturinat e vezën shkatërruar. Përndryshe mbetje nevыskablennыe mund të çojë në infeksion, i cili në rastet më të rënda, amputim mund të përfundojë në mitër.

Ndërprerja e shtatzënisë (aborti) për një periudhë prej 12 javësh ose më shumë kryhet nën anestezi të përgjithshme.
Në mënyrë tipike aborti në 12-13 javë të mbajtura në praninë e grave në indikacione të caktuara:

  • vdekja e fetusit;

  • kërcënim për jetën e nënës.


  • Përveç këtyre indikacioneve mjekësore për abortin dhe kohë të mjaftueshme dhe mund të bëhet nga treguesit socialë:

  • mosha shtatzënë e 18 vjet;

  • vdekja e papritur e burrit të saj;

  • Situata e vështirë financiare shtatzënë (nënë e vetme).