Aborti - ndërprerja e shtatzënisë

Aborti - është ndërprerja e shtatzënisë para 28 javë moshës gestational. Fryti i këtij termi nuk është i zbatueshëm. Një aborti mund të ndodhë prodhuar spontanisht ose artificialisht. Aborti spontan ndodh pa ndërhyrjen mjekësore për çfarëdo arsye, dhe ndodh në 5-15% të shtatzënive.

Shpesh, pas asaj që ndodhi, ose prodhuar artificialisht testi i abortit shtatzënisë vazhdon të tregojë një rezultat pozitiv. Fakti që pas abortit testi tregon shtatzëninë, për shkak se niveli i hormoneve HCG është ende mjaft i lartë, dhe kjo do të zgjasë në këtë nivel për disa kohë.


Shkaqet e abortit në shtatzëninë e hershme


Shkaku mund të jetë një sëmundje e nënës ose fetusit. Ajo mund të jetë sëmundje akute infektive (fruthi, malaria, tifoide, gripi dhe të tjerët.) Ose sëmundje kronike (tuberkulozi, sifilizi, toksplazmozës).

Aborti spontan mund të ndodhë edhe nëse veshkave e një gruaje është në sëmundje të zemrës e rëndë, hipertension, çrregullime endokrine. Ndonjëherë kjo ndodh për shkak të papajtueshmërisë së nënës dhe fetusit faktorit Rh, grua helmimit merkuri, nikotina, alkooli, mangan dhe të tjerët.


Ndër të tjera, aborti mund të shkaktojë një sëmundje të veçantë organet gjenitale femër - inflamacionet, tumoret, infantilism. Të ulët vitaminë A dhe E, çrregullime kromozomale, trauma psikologjike gjithashtu mund të shkaktojë abort.

Aborti në shtatzëni ektopike


Ndonjëherë ndodh që një vezë pllenohet është futur në murin e tubit fallopian, të paaftë për të arritur në mitër. Kjo është quajtur një shtatzëni ektopike dhe kjo është jashtëzakonisht e rrezikshme për gratë për shkak se ajo mund të shkaktojë tub për thyerje dhe gjakderdhje të brendshme të bollshëm në zgavrën e barkut. Ndalesa ektopike shtatzënisë me mjete artificiale. Për ta bërë këtë, përdorni mënyra të ndryshme në varësi të rastit.


Aborti në tubat fallopiane - një procedurë që lehtëson shkëputjen e embrionit nga muri tub. Embrioni tjetër ose bie në zgavrën e barkut, apo mbetet në tub. Procesi përfshin një operacioni aborti dhe rehabilitimin e mëvonshme e grave nën kontrollin e gjinekologu. Kjo është e nevojshme për të rritur gjasat e gjetjes shtatzënë pas një abort pas një shtatzënisë ektopike.

Aborti në shtatzëni humbura


Nga vetë, kjo është një aborti humbura, aborti dështuar (abort). Se fetusi vdes dhe për disa arsye vonuar në barkun e nënës nganjëherë 5-8 ditë. Arsyet për këtë fenomen janë të ngjashme me ato të përshkruara më lart shkakton abortin.


Aborti humbur kërkon ndërhyrje urgjente mjekësore dhe heqjen e fetusit të vdekur nga mitër, pasi ajo rrezikon ndotjen e gjakut e gruas. Për fat të keq, ajo është shumë e vështirë që të njohin abortin e tyre të humbur, humbur abortin, sidomos në fëmijë fillim ndjen tronditje për të gjykuar intensitetin e tyre dhe në përgjithësi në dispozicion. Një ndërprerje e simptomave të tilla si të përzier, ënjtje e gjinjve, mund të perceptohet thjesht si periudha e toksicitetit.

Aborti humbur shpesh përfundon dështime. Me kontraktimet e mitrës përjashton fetusin e vdekur, pastaj disa ditë gruaja vërejtur diktim nga trakti gjenital.


Në rastin kur aborti spontan që ndodh, ajo kërkon marrjen e taktika e sjelljes personale, e cila merret gjinekolog. Ndërsa në qoftë se nuk ishin, me trajtimin e duhur dhe rehabilitimin e femrave që kanë të gjitha shanset për t'u bërë shtatzënë përsëri dhe të bëjë një fëmijë të shëndetshëm.